13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Knjige profesorica Burch Univerziteta u svjetskim bibliotekama

Nacionalna Kongresna biblioteka u Washingtonu i Univerzitetska biblioteka Kolumbije u New Yorku uvrstile su u svoje biblioteke knjige ‘’Arhitektonska estetika’’i ‘’Kulturna estetika – jezički izraz’’, čije su autorice profesorice sa Odsjeka za arhitekturu, prof. dr.  Emina Zejnilović i prof. dr. Erna Husukić, a za čija izdanja je zaslužan Internacionalni Burch Univerzitet, saopšteno je iz ovog univerzit

Knjige su rezultat trogodišnjeg istraživanja i pokrivaju teme složene povezanosti antropologije i estetike u arhitektonskom i urbanističkom dizajnu zapadnih i islamskih civilizacija. Rad na pomenutim djelima predstavlja značajan doprinos teoriji arhitektonskog i urbanističkog dizajna .

“Arhitektonska estetika” i “Kulturološka estetika – jezički izraz” su dvije polovice jednog rada, koji grade jedinstvenu cjelinu. Dok u prvom izdanju “Arhitektonska estetika” pruža teorijski okvir, rječnik u temeljnim konceptima kulturne estetike u arhitektonskoj areni, druga knjiga predstavlja formalni, vizualni, kulturno osjetljivi vodič ili jezik – mogući uzorak za planiranje i projektovanje pojedinačnih stambenih jedinica.

- OGLAS -

Knjige obrađuju temu koja zbog svoje kompleksnosti ne dobija dovoljno akademske pažnje, međutim ne gubi na svojoj aktuelnosti. Savremene teorije estetike se upravo bave temom koju obrađuju ove knjige,  analizom prirode recipročne konekcije između čovjeka kao korisnika i graditeljskog tkiva.

-U vremenu u kojem živimo ove veze su sve slabije, što rezultira arhitekturom u kojoj čovjek nije u fokusu, te u tom smislu smatramo da je naša obaveza kao arhitektica i kao univerzitetskih profesorica  da se vratimo na fundamentalne ciljeve arhitekture kao profesije- pojašnjavaju autorice, navodi se, između ostalog, u saopćenju Internacionalnog  Burch Univerziteta.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA