Vijesti
Sanchez: Izbor Bidena dobar je znak za američko-evropske odnose Španski premijer Pedro Sanchez podržao je u utorak njemački stav da Evropa neće biti u stanju da obezbijedi vlastitu sigurnost bez američke i NATO-ove pomoći, distancirajući se od poziva Francuske za nezavisnom evropskom vojnom strategijom.
# Agencija

Španski premijer Pedro Sanchez podržao je u utorak njemački stav da Evropa neće biti u stanju da obezbijedi vlastitu sigurnost bez američke i NATO-ove pomoći, distancirajući se od poziva Francuske za nezavisnom evropskom vojnom strategijom.

- Rekao bih da sam više sklon njemačkoj viziji međunarodnih odnosa - izjavio je Sanchez tokom video konferencije  o vanjskoj politici koju je održala Krober fondacija, odgovarajući na pitanje podržava li više njemački ili francuski stav.

Njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer prošle je sedmice odbacila poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za nezavisnom evropskom vojnom strategijom, rekavši da se Evropa treba nastaviti oslanjati na Sjedinjene Države i vojni savez NATO u decenijama koje dolaze.

Sanchez je izjavio da su i Evropska unija i Sjedinjene Države jače kada su zajedno, i da je izbor Joa Bidena za narednog američkog predsjednika dobar znak za njihove odnose.

- Imamo veliku priliku da nakon američkih izbora ponovo uspostavimo pozitivnu agendu sa Sjedinjenim Državama - kazao je španski čelnik, prenosi Reuters.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.