10 C
Sarajevo
23.04.2024

Kampanja vraćanja javnih površina pješacima u punom zamahu

Uzmemo li u obzir da su na području općine Centar smješteni svi značajniji administrativni, poslovni, kulturni, obrazovni, zdravstveni, trgovinsko-uslužni i sportski objekti, potpuno je razumljivo što je u ovoj lokalnoj zajednici ovaj problem i najizraženiji.

Općinska administracija predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem u posljednje tri godine uhvatila se ukoštac sa rješavanjem ovog problema. Naime, zbog hroničnog nedostatka parkirališta vozači su počeli sa uzurpacijom javnih površina, trotoara, pješačkih staza, trgova, a nerijetko i biciklističkih staza i zelenih površina.

Uzimajući u obzir da je na ovaj način uveliko narušena sigurnost učesnika u saobraćaju, prije svega pješaka kojima ostaje sve manje površina za kretanje, načelnik Ajnadžić je pokrenuo kampanju oslobađanja javnih površina od nepropisno parkiranih vozila, povećanja broja trgova, ali i izgradnje podzemnih garaža koje rješavaju pitanje parkiranja.

- OGLAS -

Primjeri u kojima je djelovanje nadležnih općinskih službi rezultiralo uklanjanjem „divljih“ parkirališta su mnogobrojni, a ovdje ćemo pomenuti samo neke.

Općina Centar Sarajevo u saradnji sa Policijskom upravom Centar i KJKP Park, a na osnovu zahtjeva građana, posebno osoba sa invaliditetom, uklonila je nelegalno parkirana vozila na pješačkom ostrvu u ulici Valtera Perića. Nakon što su vozila uklonjena postavljanjem betonskih žardinjera spriječen je daljnji ulazak vozila.

Isto je urađeno i ispred objekta Sarajevošuma na spoju ulica Alipašina i Kranjčevićeva, a posljednji u nizu primjera vraćanja pješačkog ostrva pješacima je na spoju ulica Franca Lehara i Kranjčevićeva.

Pored ovih aktivnosti, Općina Centar je u Ulici Kulovića umjesto parking prostora uredila trg koji je sada reprezentativan prostor na kojem se održavaju razne manifestacije, ali i sigurna oaza mira i rekreacije za naše sugrađane.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA