12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Mogherini i Espinosa razgovarale o reformi UN i nizu drugih međunarodnih pitanja

Kako je saopćeno iz ureda Mogherini, visoka predstavnica i predsjednica Generalne skupštine UN-a potvrdile su svoju odlučnost da podrže multilateralizam sa snažnim UN-om i pozdravile korake poduzete u procesu reformi UN-a, gdje EU nastavlja sa zagovaranjem za učinkovitije UN.

Mogherini i Espinosa razmijenile su mišljenja o klimatskim pitanjima, mirovnim operacijama UN-a i rodnoj politici, također s obzirom na sudjelovanje visoke predstavnice na događaju na visokom nivou o “Ženama na vlasti” na marginama sjednice Komisije o Status žena (CSW63) sljedeće sedmice u New Yorku.

Razgovarale su o najnovijim migracijama, Globalnim sporazumima UN-a o migracijama i izbjeglicama i njihovoj implementaciji, ali i pozitivnoj saradnji sa Afričkom unijom, IOM-om i UNCHR-om.

- OGLAS -

Na kraju, one su razmotrili trenutnu situaciju u Venecueli, sa posebnim osvrtom na konkretne akcije koje je preduzela Međunarodna kontaktna grupa koju su pokrenule EU i nekoliko zemalja Latinske Amerike, naglašavajući da rješenje tekuće krize može biti samo mirno, političko i demokratsko.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA