8.8 C
Sarajevo
18.04.2024

Kurz: Pronađena poveznica između teroriste na Novom Zelandu i ”Pokreta identitarista” u Austriji

Austrijski kancelar Sebastian Kurz saopćio je kako je pronađena finansijska poveznica između napadača na džamije na Novom Zelandu i ”Pokretom identitarista“ u Austriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurz je za medije govorio nakon Vijeća ministara i tom prilikom ponovio kako u Austriji nema mjesta nijednom obliku ekstremizma i da će se u pravnim okvirima boriti protiv svih pojedinaca i grupa koji pokušavaju širiti ekstremizam.

Kancelar je potvrdio kako je pronađena poveznica između teroriste, porijeklom iz Australije, koji je izveo napad na džamije na Novom Zelandu i čelnika ekstremno desničarskog ”Pokreta identitarista“ Martina Sellnera.

- OGLAS -

”Pronađena je poveznica i finansijska podrška između osobe koja je izvela napad na Novom Zelandu i ‘Pokreta identitarista’ u Austriji”, rekao je Kurz.

Poručio je kako će veza biti detaljno istražena i da je razgovarao s ministrima unutrašnjih poslova i pravde o gašenju ovog pokreta.

U Austriji je prošlog ponedjeljka pokrenuta istraga o mogućnosti da su povezani terorist koji je usmrtio 50 ljudi u napadima na Novom Zelandu i Sellner, iz ”Pokreta identitarista”.

Razlog pretresa kuće Sellnera bila je donacija od 1.500 eura.

Terorista koji je izveo napade na Novom Zelandu u Austriju je otputovao 26. novembra 2018. i da je posjetio nekoliko gradova u zemlji, uključujući Beč.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA