15 C
Sarajevo
26.04.2024

Wall Street zabrinut zbog usporavanja rasta ekonomije

Dow Jones oslabio je 32 boda ili 0,13 posto, na 25.625 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,46 posto, na 2.805 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 7.643 boda.

Ulagače na najvećoj svjetskoj burzi zabrinuo je ponovni pad prinosa na 10-godišnje američke obveznice.

Od prošloga petka, naime, ulagače zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu se dugoročni prinosi kreću ispod kratkoročnih.

- OGLAS -

Ako se takva kretanja nastave neko vrijeme, to bi značilo da bi u idućih godinu dana do dvije godine gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Takva su kretanja na tržištu obveznica prethodila svakoj recesiji u posljednjih 50 godina.

– Inverzija krivulje prinosa zabrinjava ulagače i zbog toga su se odlučili na prodaju dionica. To je definitivno pokazatelj usporavanja rasta gospodarstva, a hoće li ono uroniti u recesiju ili ne, to nitko ne zna. No, izazvat će stanku na tržištu”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates, prenosi SEEbiz.

Već neko vrijeme ulagače zabrinjavaju makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje rasta američkog i drugih najvećih svjetskih gospodarstava, od Kine do eurozone.

Zbog toga je nedavno američka središnja banka smanjila procjene rasta gospodarstva i poručila da ove godine vjerojatno neće povećati kamatne stope.

Iz istog je razloga Europska središnja banka (ECB) odgodila planirano povećanje kamata i najavila nove poticajne mjere.

Na suzdržanost ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,97 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,64 milijarde.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 7.194 boda, a pariški CAC 0,12 posto, na 5.301 bod. Frankfurtski DAX ostao je, pak, nepromijenjen na 11.419 bodova.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA