Vijesti
Scholz: Moramo izbjeći podjelu svijeta na blokove u stilu hladnog rata Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je na stvaranje novog hladnog rata blokovskom podjelom svijeta i pozvao na ulaganje svih napora u izgradnju novih partnerstava, piše u tekstu za magazin Foreign Affairs.
#

Zapad se mora zauzeti za demokratske vrijednosti i zaštititi otvorena društva, "ali također moramo izbjeći iskušenje da ponovo podijelimo svijet na blokove", napisao je Scholz u tekstu, prenosi Reuters.

"To znači uložiti sve napore u izgradnju novih partnerstava, pragmatično i bez ideoloških zastora", dodao je.

Scholz je posebno istaknuo Kinu i Rusiju kao dvije zemlje koje predstavljaju prijetnju multipolarnom svijetu, što zahtijeva jače evropsko i transatlantsko jedinstvo.

Transatlantsko partnerstvo ostaje ključno za suočavanje s izazovima koje predstavlja ruska prijetnja mogućim napadima na saveznički teritorij, dok kinesko okretanje prema izolaciji i njezin pristup Tajvanu zahtijevaju od Evrope i Sjeverne Amerike da uspostave nova i snažnija partnerstva sa zemljama širom svijeta, napisao je.

"Nijemci namjeravaju postati garant evropske sigurnosti kakav naši saveznici očekuju da budemo, graditelj mostova unutar Evropske unije i zagovornik multilateralnih rješenja globalnih problema", napisao je Scholz.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.