Vijesti
Šef austrijske diplomatije: EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana Šef austrijske diplomatije Alexander Schallenberg izjavio je da je prošla godina bila izgubljena godina u vezi sa proširenjem Evropske unije i da to sada ne smije biti slučaj, jer je EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana.
#

Schallenberg je istakao da se iz krize mora povući ispravna poruka kako bi EU bila spremna na budućnost.

"Ključno u tome je i proširenje EU na države Zapadnog Balkana. Protekla godina je bila izgubljena godina za cijeli region i sada je važno da se nadoknadi zastoj, jer će šteta biti sve veća. Bez naših partnera na Zapadnom Balkanu, EU nije kompletna", naveo je Schallenberg.

On smatra da Evropa mora biti postavljena tako da je spremna za budućnost.

"Protekla godina je pokazala u Evropi za vrijeme pandemije da je mnogo toga dobro funkcionisalo. Tako nam je pošlo za rukom da održimo zajedničko tržište i Fondom za obnovu pokrenemo najveći finansijski paket u historiji evropske integracije", objasnio je Schallenberg.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz ocijenio je danas, povodom Dana Evrope, da je pandemijska kriza pokazala slabosti EU u poređenju sa drugim akterima.

"Zbog je sada važno da nastali zaostatak nadoknadimo brzim i efikasnim mjerama, a prije svega ekonomski rast, konkurentnost i proširenje zajedničkog tržišta podstaknemo modernizacijom i digitalizacijom", naglasio je Kurz.

On je dodao da je predstojeća konferencija o budućnosti Evrope šansa da se vodi otvorena debata o tome šta EU u budućnosti mora činiti, a Austrija će doprinijeti pozitivnom razvoju Unije i očuvanju zajedničkih vrijednosti.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.