11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Njemačka zatvara dva posljednja rudnika mrkog uglja

Rudari planiraju predati njemačkom predsjedniku Frank-Walter Steinmeieru simboličnu posljednju grudu uglja iskopanu na dubini od 1.200 metara ispod zemlje u rudniku Prosper-Haniel u zapadnom gradu Bottropu. Drugi rudnik, u mjestu Obbenbueren, stotinjak kilometara sjevernije, zvanično će biti ukinut do kraja godine.

Rudnici mrkog uglja svojevremeno su dominirali industrijskom regijom Ruhr, zapošljavajući do pola miliona ljudi na njihovom vrhuncu u 1950-im godinama, ali je otada njihova proizvodnja u stalnom opadanju, preživljavajući samo zahvaljujući subvencijama savezne vlade.

Zatvaranje rudnika mrkog uglja smatra se testom planiranog ukidanja njemačkih rudnika lignita koji još rade.

- OGLAS -

Njemačka proizvodi skoro dvije petine svoje električne energije od sagorijevanja uglja, a naučnici tvrde da se to stanje može održati ukoliko Njemačka želi da nastavi sa smanjenjem emisije stakleničkih gasova u skladu s međunarodnim naporima na suzbijanju klimatskih promjena.

Neki, međutim, strahuju da ostali izvori energije – većinom obnovljive – ne bi mogli biti dovoljni, posebno dok Njemačka planira da zatvori svoje nuklearne elektrane do 2022.

Vlada je imenovala komisiju koja bi trebala objaviti izvještaj u februaru s prijedlozima o faznom ukidanju rudnik uglja. Eksperti, uključujući stranačke zvaničnike, ekologe i predstavnike rudarskih sindikata, također će predložiti načine na koji bi radnici čija radna mjesta još ovise o industriji uglja, mogli pronaći novi posao u budućnosti.

Jedan od članova komisije izjavio je da su stotine milijardi subvencija isplaćenih rudnicima mrkog uglja u Njemačkoj mjera opreza.

– Ovaj put ne možemo to učiniti nasumično i preuranjeno – izjavio je za Associated Press Hans Joachim Schellnhuber, osnivač Potsdam instituta za istraživanje posljedica klimatskih promjena.

Uz oko 420 rudarskih regija mrkog uglja širom svijeta koji se suočavaju s istom prijetnjom zatvaranja u narednim godinama, Schellnhuber je izjavio da bi Njemačka mogla postati pionir u tranziciji s fosilnih goriva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA