5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Haradinaj: Uskoro rješenje odnosa sa Srbijom

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je u petak kako vjeruje da će teškoće koje Kosovo ima sa Srbijom uskoro biti riješene i da stopostotne takse na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine nisu uperene protiv građana te države.

Rekao je to na prijemu povodom obilježavanja desete godišnjice osnivanja Nove bošnjačke demokratske stranke u Prizrenu, prenijela je prištinska Koha.

“Vjerujem da će teškoće koje imamo sa Srbijom uskoro biti riješene i svi u regiji živjet ćemo bolje. Kosovo će ostvariti svoje ciljeve da se uskoro pridruži Ujedinjenim narodima, što će građanima omogućiti bolji život i ekonomski razvoj”, rekao je Haradinaj, prenosi Tanjug.

- OGLAS -

Vučić: ‘Srbija je saterana u ćošak’
Ranije u petak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon što je Skupština Kosova usvojila Platformu za pregovore i dijalog sa Srbijom, čiji su ključni zahtjevi priznanje Kosova u sadašnjim granicama i ukidanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, koja je Srbiji garantirala teritorijalni integritet.

Zvanični Beograd vidi usvajanje Platforme kao “jasnu poruku” da je to za Kosovo kraj dijaloga.

Nakon sastanka, kojem je prisustvovao najviši državni i vojni vrh, Vučić je rekao da “ima posla sa neodgovornim i opasnim ljudima” na Kosovu te da je “Srbija saterana u ćošak”.

“Sada više nemamo kuda da odemo. Tu smo gde smo i čuvaćemo i štititi svoju zemlju”, kazao je Vučić.

Brnabić: ‘Suprotno zdravom razumu’
Najavio je da će stav Srbije biti “odlučan i čvrst”.

Upitan da objasni kakav će taj stav biti, odgovorio je kako “ne voli da donosi odluke preko noći, ma koliko nekome deluje emotivno i preke naravi”.

“Nije problem da sačekamo deset ili 15 dana, ali odluke ćemo doneti u skladu sa interesima Srbije”, rekao je Vučić.

Prethodno je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da je Platforma “suprotna zdravom razumu, a da će reakcija Srbije, kao i do sada, biti odmerena i odgovorna”.

“Mi ćemo paziti kakva je naša reakcija, analiziraćemo sve aspekte naše reakcije. Ona će biti odgovorna, ali moram da kažem da ćemo u svakom trenutku umeti da zaštitimo interese Republike Srbije i njenih građana”, rekla je Brnabić.

Dijalog mjesecima u zastoju
Najavila je da će o situaciji na Kosovu, zajedno s Vučićem i ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem, u nedjelju razgovarati s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom.

Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, koji se vodi pod okriljem Evropske unije, već je mjesecima u zastoju, a tenzije su dodatno narasle nakon što je Vlada Kosova u novembru uvela takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 100 posto, u znak odmazde na diplomatsku kampanju kojom se Kosovu onemogućava prijem u Interpol, UNESCO i druge međunarodne organizacije.

Istovremeno, Srbija lobira među članicama UN-a da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, što je dosad, prema tvrdnjama Beograda, učinilo 13 država.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA