7 C
Sarajevo
25.04.2024

Postoje snage koje misle da nije vrijeme za formiranje Vijeća ministara

Kako je istakao, Predstavnički dom BiH funkcioniše, a od njegovog konstituisanja teku određeni rokovi koji se u ovom momentu ne poštuju.
 
“Parlament BiH je u skladu sa svojim obavezama formirao Komisiju za izbor Vijeća ministara, koja će zasijedati 28. decembra kada ističu rokovi. Mi se pridržavamo zakona. Zašto to Predsjedništvo BiH nije u stanju da uradi, jasno je u ovom momentu. Postoje snage u BiH koje ne misle da je vrijeme da se Vijeće ministara BiH formira. Pripadam onima iz RS koji misle da nema nijedan jedini razlog da se ne ispoštuju zakonski rokovi”, naglasio je Radmanović na konferenciji za novinare.
 
Jasno je, dodao je, da u ovom mandatu predsjedavajući Vijeća ministara BiH treba da bude iz reda srpskog naroda, te da SNSD ima prijedlog da to bude Zoran Tegeltija.
 
“To niko ne spori. Jedino neće to da provodi”, konstatovao je Radmanović, prenose Vijesti.ba. 
 
Uputio je apel odgovornima da se pridržavaju Zakona o izboru Vijeća ministara BiH i rokova predviđenih tim zakonom. 
 
Komentarišući najavu zvaničnika SNSD-a da će podnijeti inicijativu za smjenu člana Kolegijuma Predstavničkog doma BiH Denisa Zvizdića, Radmanović je kazao kako je to jedna od ideja, te da ih ima više, ali da one trenutno nisu saopštene, a na fonu su toga da se krši Zakon o izboru VIjeća ministara BiH. 
 
“O tome ćemo tek govoriti u narednim danima. Lično očekujem da će Predsjedništvo BiH imenovati predsjedavajućeg VIjeća ministara i da će se onda mnoge stvari mijenjati”, naveo je Radmanović. 
 
On je poručio da je SNSD pokazao da ne koči proces uspostavljanja vlasti, kao ni druge političke partije iz RS koje su podržale prijedlog za imenovanje Tegeltije.
 
“Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik se nije opredijelio da pravi sjednicu ako nema saglasnosti u Predsjedništvu BiH, a očito je da tamo nema saglasnosti za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Jasno je da kod druga dva člana Predsjedništva BiH ne postoji volja da se imenuje predsjedavajući Savjeta ministara BiH, a iza njih stoje političke partije, pa se može vidjeti zašto nema ove aktivnosti”, naveo je Radmanović.
 
Poručio je da je stav SNSD-a da pitanje formiranja Vijeća ministara BiH ne treba vezati za formiranje vlasti u FBiH. 
 
“Kočnice se nalaze u FBiH”, tvrdi Radmanović. 
 
On je naglasio kako je potrebno požuriti sa dogovaranjem u okviru BiH, jer se to mora raditi zbog ravnopravnosti svih naroda.
 
“No, to ne znači da se dogovori odlažu u nedogled”, naveo je Radmanović.
 
Na upit novinara da li će SNSD potražiti drugog partnera u FBiH, ukoliko se ne ispoštuju zakonski rokovi za formiranje vlasti na nivou BiH, Radmanović je poručio kako je to moguća opcija, ne želeći precizirati na koje stranke konkretno misli. 
 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA