11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Vllasi: Vučić na Kosovu ne treba imitirati sulude Miloševićeve mitinge

Nekadašnji visoki jugoslavenski dužnosnik Azem Vllasi smatra da predstojeći dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovu i skup koji će održati ne bi trebao biti “imitacija suludih Miloševićevih mitinga, koji su se kosovskim Srbima i Srbiji obili o glavu”.

U izjavi za Danas, a na pitanje kako se u Prištini gleda na Vučićev skup koji će 9. septembra biti održan u Zubinom Potoku, Vllasi odgovara da “niko na Kosovu tome ne pridaje nikakav značaj”.

Upitan kako komentira tezu da predshednik Kosova Hashim Thaci, kojem je Vllasi savjetnik, i Vučić zapravo nemaju namjeru mijenjati granice, već se pripremaju za dogovor o formiranju srpske autonomije unutar Kosova u zamjenu za priznanje, odgovara kako mu “nije jasno zašto bi se Vučić i Thaci igrali skrivalica”.

- OGLAS -

‘Srbi žive na cijelom Kosovu’

Također se pita čemu bi služila autonomija za Srbe na Kosovu ukoliko ona ne bi bila “teritorijalno omeđena”, prenosi Al Jazeera.

– Srbi ne žive samo na sjeveru, već na čitavom teritoriju Kosova. Doskora je za službeni Beograd ‘pitanje svih pitanja’ bilo formiranje zajednice općina sa srpskom većinom.

– Zapelo je oko toga što Beograd tu zajednicu zamišlja kao instrument permanentnog miješanja u unutarnje poslove Kosova, krijući se iza navodne brige za Srbe, dok Kosovo tu zajednicu prihvaća kao još jednu formu za uspostavljanje bolje suradnje i povezanosti tih općina u njihovom interesu u okviru Ustava –, objašnjava Vllasi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA