Vijesti
Širom SAD-a protesti majki zbog policijskog nasilja List dodaje da videozapisi i fotografije s protesta u Portlandu, u saveznoj državi Oregon, svedoče o aktivizmu stotina majki koje pevaju uspavanke dok se drže za ruke praveći zid između demonstranata i saveznih agenata.
#

Spontano okupljanje majki koje su negodovale zbog nasilja i prisustva saveznih službenika na protestima u Portlandu pokrenulo je stvaranje sličnih protestnih grupa širom SAD, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija koji navode da majke formiraju zid zaštite za demonstrante koji dva mjeseca protestuju protiv rasizma i policijskog nasilja.

Momentum "Zid mama" pokazuje koliko je rasprostranjen pokret protiv rasizma i policijske brutalnosti, piše New Yotk Times, ističući da pokret, koji je počeo okupljanjem nekoliko desetina majki u noći 18. jula kao odgovor na prisustvo federalnih agenata na antirasnim protestima u Portlandu, danas ima hiljade članova u gradovima širom SAD, prenosi "RSE".

List dodaje da videozapisi i fotografije s protesta u Portlandu, u saveznoj državi Oregon, svedoče o aktivizmu stotina majki koje pevaju uspavanke dok se drže za ruke praveći zid između demonstranata i saveznih agenata. Jedne noći protesta iznova su ponavljale riječ "mama" asocirajući na posljednju izjavu Georgea Floyda koji je ubijen u maju prilikom privođenja.

"Zid mama" postoji da bi zaštitio i pojačao glas demonstranata, kažu organizatori. Grupe u Missouriju, Sjevernoj Carolini, Alabami, Texasu, Chicagu i Marylandu obraćaju se lokalnim aktivistima i planiraju sljedeće korake, rekli su. Stotine majki marširalo je proteklog vikenda na protestima u Seattleu, Oucklandu u Californiji i u Aurrori u Coloradu.

Lokalne grupe "Zid mama" (WOM) formirane su u najmanje 22 grada i države širom SAD za samo nekoliko dana što sugeriše snagu pokreta nastalog u Portlandu, naročito jer su mnogi američki građani i političari izrazili neslaganje s odlukom predsjednika Donalda Trumpa da usred protesta, koji traju od juna, tamo pošalje naoružane savezne agente, ukazuje Newsweek.

Časopis ističe da video snimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju desetak žena, obučenih u žuto i s kacigama za bicikliste nasuprot naoružanim federalnim policajcima koji se pripremaju da koriste suzavac i koje uprkos prijetnjama nasiljem i zatvorom nisu posustajale.

Iako je "Zid mama" postao internet senzacija preko noći, grupa je takođe izazvala skepticizam, piše Washington Post, navodeći da neki aktivisti i stručnjaci za pitanja rasne pravde kritikuju pažnju koju je privukla okupivši glasove uglavnom bijelih majki.

Crne majke već godinama pozivaju na reformu krivičnog pravosuđa i rasne jednakosti. Grupa od sedam majki koje su izgubile afroameričku djecu u policijskim akcijama ili oružanom nasilju poznata kao "Majke pokreta", protestovale su širom SAD, ali nikada nisu postale viralne poput "Zida mama".

Organizatori "Zida mama" tvrde da žele pomoći glasovima majki koje su pretrpjele gubitke i koje su se godinama borile za sistemske promjene policijskih praksi.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.