Vijesti
Sjednica UN-a nije mogla proći bez Bidenovih gafova: Ušetao u zastavu Brazila (VIDEO) Predsjednik Biden je ponovo izgledao zbunjeno dok je uhodao u ogromnu zastavu Ujedinjenih nacija - a onda se činilo da je naljutio brazilskog predsjednika tako što je otišao sa bine bez rukovanja.
#

Najstariji američki predsjednik u historiji sklon gafovima ušetao je u brazilsku zastavu visoku više od dva metra dok je izlazio na pozornicu, te je uzeo trenutak da se orijentira dok se zastava ljuljala.

Potom se mučio sa slušalicama svog prevodilačkog uređaja, što je ubrzo primijetio brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, koji je bio s njim na zajedničkom govoru u kojem se složio da bude partner oko prava radnika.

„Čujete li me, predsjedniče Bajden? Ovo je historijski trenutak za Brazil i za SAD”, kazao je brazilski lider.

Kada nije odmah odgovorio, Lula je ponovo upitao: "Predsjedniče Bajden, čujete li me?"

Okrenuo se prema 80-godišnjem predsjedniku, koji je klimnuo glavom - ali je nastavio da se petlja sa slušalicama tokom Lulinog govora.

U jednom trenutku, Bajden spustio slušalice i frustrirano podigao obrve.

Na kraju, Bajden se rukovao s generalnim direktorom Međunarodne organizacije rada Gilbertom Huongboom - ali se okrenuo i odlutao dok mu je Lula pružao ruku.

Umjesto toga, jednostavno je mahnuo publici i nespretno salutirao, prije nego što je nezgrapno sišao sa bine. 

Dok je odlazio, Lula je izgledao vidno iritirano i napravio je pokret rukom.

To je samo najnoviji gaf Bajdena, koji se suočio sa eskalacijom zabrinutosti zbog svojih godina dok se kandiduje za predsjednika 2024. godine.

New York Post je zatražio komentar od Bijele kuće i brazilskog Ministarstva vanjskih poslova.

Uprkos Bajdenovom očiglednom omalovažavanju, dva predsjednika su se ipak složila da uspostave jači odnos, jer su govorili o svojoj posvećenosti stvaranju dobro plaćenih poslova i osiguravanju da radnici imaju koristi od tranzicije digitalne i zelene energije.

Biden je rekao da partnerstvo između SAD-a i Brazila oko prava radnika za sada uključuje samo dvije nacije, ali su i druge nacije i organizacije dobrodošle da se pridruže.

Lula je također rekao da je, u svjetlu prijetnji demokratijama širom svijeta, važno podržati prava radnika i pomoći radničkim porodicama.

"To je više od samo još jednog bilateralnog (partnerstva)", rekao je brazilski predsjednik.

"To je odnos povjerenja koji gradimo ovdje i nova era za američko-brazilske odnose među ravnopravnim partnerima", rekao je, dodajući da "siromaštvo i nejednakost nisu u interesu bilo koga".

(New York Post)

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.