2 C
Sarajevo
26.04.2024

Hikmet Karčić: Presuda važna ne zbog politčke situacije, nego zbog historije

“Prvo, dobro je što nije umanjena kazna zatvora i druga stvar su negativni aspekti; ono što smo već očekivali je da nije prihvaćena presuda za genocid u sedam opština. To je ono što smo mogli očekivati iz dosadašnje prakse u radu Međunarodnog suda pravde u Hagu. Za nešto više trebao bih pročitati cijelu drugostepenu presudu, ali ono što sam vidio i čuo od strane Sudskog vijeća je manje-više isto ostalo kao u prvostepenoj presudi”, kaže Karčić.

Kada je u pitanju suočavanje sa prošlošću i odnos prema istini, Karčić kaže da ova presuda, kao što je pokazala i dosadašnja praksa, neće imati nikakve posljedice, kao što nije imala ni presuda Prliću i ostalima.

“Znamo da su određeni hrvatski faktori u BIH organizovali obilježavanje godišnice te presude, nije bilo nikakvih posljedica u tom ponašanju, tako da će i ovdje biti ista situacija. Manje-više ostat će status quo”, kaže on.

- OGLAS -

Karčić smatra da ono što je najbitnije u ovom trenutku jeste činjenica da imamo prvu presudu protiv nekog najvišeg političkog dužnosnika sa nivoa RS-a za zločine za koje je osuđen.

“To je jako bitno, ne zbog sadašnje političke situacije u BiH, već zbog historije. Dakle, po prvi put u historiji Bošnjaci su dočekali pravdu, ma šta god mi misli o toj presudi, prvi put u historiji su ljudi koji su počinili zločine nad Bošnjacima osuđeni uz ogromne dokaze pred međunarodnom javnosti. Zbog toga je ovo jako bitna presuda. Naravno, buduće generacije pravnika i ostalih naučnika će izučavati o tome kako je jedna mala samoprozvana republika uz podršku Srbije počinila genocid i nastojala da uništi muslimansko stanovništvo barem u onom dijelu Podrinja”, podsjeća Karčić.

On dodaje kako nije realno očekivati da neki međunarodni faktor pokrene pitanje ukidanja Karadžićevog djela – Republike Srpske.

“Kada bi postojala dobra volja, da, ali mislim da je to vrijeme davno prošlo i da od toga neće biti ništa. Međunarodna politika na ovim prostorima će najvjerovatnije ostati ista kao i do sada, dakle bit će status quo. Da je međunarodna zajednica htjela da ukine RS, oni ne bi dozvolili ovo da se desi. To nije bio cilj međunarodne zajednice, a imajući u vidu pojačani utjecaj Rusije, ta mogućnost je još manja”, zaključio je Hikmet Karčić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA