-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Filipinka koja je pomagala Snowdenu dobila azil u Kanadi

Kanada je dala azil Filipinki koja je pomogla bivšem agentu američke Nacionalno sigurnosne agencije (NSA) Edwardu Snowdenu da se sakrije u Hong Kongu, javlja Anadolu Agency (AA). 

Nakon što je objavio brojne tajne dokumente, uključujući i podatke o prisluškivanju najviših zvaničnika brojnih zemalja, Snowden je pobjegao u Hong Kong. 

Vanessa Rodel i njena sedmogodišnja kćerka Keana stigle su u ponedjeljak naveče u Toronto. 

- OGLAS -

“Osjećam se jako dobro, osjećam se slobodno”, poručila je Rodel nakon dolaska u Toronto. 

Ona je još 2013. godine tražila azil od Hong Konga zbog navodne otmice i silovanja od strane militanata na Filipinima. 

Zvaničnici Hong Konga ispitivali su Filipinki o njenoj povezanosti sa Snowdenom. Još pet osoba, koje su pomagale Snowdenu, zatražilo je azil, ali ga još nisu dobile. 

“Hvala svima koji su ovo omogućili u Kanadi i svijetu. Prva porodica koja mi je pomogla da budem slobodan, prvi put nakon mnogo godina ima budućnost, ali posao još nije završen. Uz solidarnost, Kanada ih može sve spasiti”, napisao je Snowden na Twitteru. 

Ministrica vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland još nije komentarisala ovaj slučaj. 

Zbog objavljivanja tajnih dokumenata, uključujući i tajne snimke telefonskih razgovora mnogih svjetskih zvaničnika, Snowdenu u SAD-u prijeti zatvorska kazna za špijunažu i izdaju u trajanju do 30 godine. 

Snowden je nakon pomenutog skandala u junu 2013. godine stigao u Moskvu, a ruske vlasti su mu u augustu te godine izdale jednogodišnji azil, a po isteku tog dokumenta 1. augusta 2014. godine i trogodišnju dozvolu boravka sa mogućnošću da napusti Rusiju. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA