Vijesti
Skandal potresa Njemačku, među policijom i vojskom otkrivena mreža desničara U najvećoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni i Vestfaliji prije nekoliko dana je suspendirano 29 policajki i policajaca, i to zato što su preko jedne ekstremno-desne chat-grupe razmjenjivali slike Hitlera
# Deutsche Welle

U Njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji otkrivene su komunikacije zatvorene skupine u kojima se razmjenjivao sadržaj s ekstremno desnom pozadinom, a među njihovim članovima je i 29 policajaca, priopćeno je u srijedu u Düsseldorfu.

"Ovo je sramota za policiju u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Nisam vjerovao da je ovakvo nešto moguće", rekao je ministar unutarnjih poslova najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Herbert Reul na izvanrednoj konferenciji za medije.

Šef policije u Hessenu Udo Münch podnio je ostavku u utorak. Ministar unutarnjih poslova Hessena Peter Beuth nalazi se pod pritiskom. On smatra da postoji realna mogućnost egzistencije desničarske mreže u policijskim redovima. "Od Hessenske policije očekujem da učini sve što je u njihovoj moći kako bi opovrgli tu sumnju", rekao je Beuth na konferenciji za novinare. On namjerava angažirati i posebnog, neovisnog istražitelja, piše Deutsche Welle.

Deutsche Welle / 

Ovi su slučajevi pokrenuli veliku raspravu u cijeloj Njemačkoj. Postoji li stvarno strukturni rasizam u policiji? Postoje li mreže desnih ekstremista koji potkopavaju ustavni poredak? Za GDP, Sindikat zaposlenika u policiji, odgovor je jasan:

"Mi u redovima njemačke policije nemamo strukturni rasizam", kaže zamjenik predsjednika GDP-a Jörg Radek u razgovoru za DW. Ako je i bilo rasističkih ili ekstremističkih incidenata, onda se radilo o pojedinačnim slučajevima, kaže on i dodaje:

"I tu se onda mora provesti istraga metodama pravne države." Radek i njegov sindikat za takav stav imaju široku podršku iz politike. Ali nakon nedavnih masovnih prosvjeda u SAD-u, zbog rasistički motiviranog policijskog nasilja, i u Njemačkoj raste pritisak na sigurnosne organe.

Skladišta naoružanja

Popis uznemirujućih slučajeva je dug. U najvećoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernom Porajnju i Vestfaliji prije nekoliko dana je suspendirano 29 policajki i policajaca, i to zato što su preko jedne ekstremno-desne chat-grupe razmjenjivali slike Hitlera i "maštali" o nasilju nad izbjeglicama. Na sjeveru Njemačke je jedan kriminalni inspektor utemeljio također jednu desno-ekstremističku chat-skupinu, čiji su sudionici vodili doslovce "popis neprijatelja", na kojem su se nalazila imena nekoliko hiljada političara, novinara i aktivista. Tijekom racije policija je pronašla puške, svjetlosne granate za zasljepljivanje i 50.000 metaka. U toj skupini su, po njegovim navodima, bili aktivni i brojni drugi policajci i njemački vojnici.

Suspendirani policajci su svi u jednom trenutku karijere bili aktivni u policijskoj upravi grada Mülheima na Ruhru.

U policijskim akademijama u Berlinu i Brandenburgu redovito se otkriju nacistička šaranja poput kukastih krstova ili islamofobnih parola. U spektakularnim kriminalističkim slučajevima u proteklim godinama policija se u više navrata našla u fokusu javnosti u negativnom kontekstu, radilo se o istragama koje su vođene jednostrano, umjesto da se od početka istraživalo u svim smjerovima. Radilo se o istražnim postupcima u kojima se migrante sumnjičilo da su počinitelji zločina iako su i žrtve bili sami migranti ili se dugo odbacivala mogućnost da su počinitelji možda ipak desni ekstremisti.

Deutsche Welle / 

Najpoznatiji primjer je upravo serija ubojstava takozvanog Nacionalsocijalističkog podzemlja (NSU). Desno-ekstremna teroristička skupina je između 2000. i 2007. likvidirala devet osoba migrantskog podrijetla i jednu njemačku policajku. Nadležni sigurnosni organi su se u svojoj istrazi fokusirali prvenstveno na obitelji žrtava, pretpostavljali su da se radilo o obračunima unutar migrantskih zajednica. Seriju ubojstava na koncu nije zaustavila policija, već suicid dvojice članova NSU-a u 2011.

Propusti policije i tajnih službi doveli su do formiranja brojnih istražnih odbora u njemačkim parlamentima. Na koncu su i konzervativni političari priznali da je država zakazala. Policija i politika su obećali da će se popraviti. Da će biti poboljšanja. Ali očigledno se od tada nije baš puno toga promijenilo.

Inicijative koje se u Njemačkoj bave zaštitom građanskih prava već godinama kritiziraju da se u toj zemlji ne shvaća ozbiljno svakodnevnu diskriminaciju People of Color. "Pogotovo kad govorimo o državnim institucijama: u njima još uvijek postoji jedno vrlo usko shvaćanje rasizma", kritizira Tahir Della iz inicijative Crni ljudi u Njemačkoj: "A to znači da je rasist ili rasistički usmjeren samo onaj tko to prizna. Institucije ne shvaćaju da postoji ukorijenjeni rasizam."

Manjak studija i istraživanja

U Njemačkoj nedostaju istraživanja, odnosno pouzdani podaci o strukturi i razmjerima proširenosti rasističkih stavova unutar policije. Nedavno je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer odbacio ideju provođenja studije o takozvanom "racial profilingu", odnosno odabiru osoba koje policija kontrolira na ulici na temelju boje njihove kože – iako je Vijeće Europe preporučilo Nijemcima da provedu istraživanje. Bila je to greška, kritizira Tahir Della u razgovoru za DW: "Rasističko policijsko nasilje može dovesti do smrtnih slučajeva. To vrijedi i za SAD, ali i za Njemačku, bez obzira na sve razlike među tim zemljama. Ako se ne rasvjetljava institucionalne probleme, neće biti poboljšanja."

Deutsche Welle / 

Rafael Behr, čovjek koji se bavi istraživanjem policijskog rada, u jednom autorskom članku za magazin Der Spiegel požalio se na pogrešan odnos njemačkih sigurnosnih organa prema osjetljivim temama i govori o opasnom stavu policije kojim se odbija pozabaviti se tom temom: "Po onom što sam uočio, glasni postaju sve tiši, a tihi sve glasniji. Oni se usuđuju otvoriti usta, reći stvari koje bi u ranijim vremenima možda rekli samo tajno. Mi to uočavamo već tijekom fakulteta. Komentari su sve drskiji, sve dominantniji, sve stroži."

Najveća prijetnja sigurnosti

Do istih je spoznaja došla i Ustanova za zaštitu ustavnog poretka (BfV), tajna služba koja djeluje samo na području Njemačke. Ministar Seehofer je predstavio izvještaj BfV-a 9. 7. ove godine. Kao glavne spoznaje godišnjeg izvještaja izdvojio je jak porast stope antisemitizma, desnog ekstremizma i rasizma. Seehofer je tom prigodom desni ekstremizam nazvao najvećom prijetnjom za sigurnost u Njemačkoj.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.