Vijesti
Skandali, intrige, zavjera za ubistvo patrijarha: Šta sve potresa Gruzijsku pravoslavnu crkvu U telefonskom pozivu 26. oktobra televizijskoj stanici Pirveli, arhiepiskop Jakob Jakobišvili je optužio premijera Giorgija Gaharija da je kovao zavjeru za ubistvo patrijarha Ilije
#

Gruzijsku pravoslavnu crkvu potresaju skandali, intrige, zavjere za ubistvo, i – najgore za konzervativnu crkvu – optužbe o homoseksualnosti. 

Prema posmatračima sa strane, gruzijska crkva se nikada neće oporaviti od ovih potresa.

Prvo je jedan sveštenik osuđen zbog plana da otruje visokog crkvenog zvaničnika. 

Onda je drugi sveštenik tvrdio da su gruzijski premijer i biznismen milijarder željeli da ubiju duboko poštovanog duhovnog vođu crkve, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

A, ne treba zaboraviti ni sveštenika koji se skoro potukao s drugim duhovnicima i koji je, pošto je silom istjeran s vanrednog sastanka, uživo na televiziji optužio crkvenog vođu da je "zaposjednut grijehom pederastije i sodomije".

Radi se o mnogo drame i niskim političkim udaracima u Gruzijskoj pravoslavnoj crkvi koji se dešvaju ovih dana, kažu stručnjaci.

"Ono što se sada događa nazvao bih najvećim skandalom u istoriji gruzijske crkve", rekao je za RSE Mirian Gamrekelašvili, teolog koji živi u Minhenu.

U maloj državi na južnom Kavkazu, pravoslavna crkva je dugo imala ogromnu ulogu ne samo u društvu, već i u političkom životu.

Obnavljanju gruzijske crkve poslije sovjetskog sloma uveliko je doprinio njen dugogodišnji vođa katolikos-patrijarh Ilija Drugi, 86-godišnji sveštenik koji predvodi crkvu od 1977, skoro 15 godina prije sloma Sovjetskog Saveza. 

Sa više od 80 odsto gruzijskih 3,7 miliona stanovnika koji sebe smatraju pravoslavnim hrišćanima, Ilija ima raširen uticaj.

Politička intriga koja se kuvala nekoliko godina fokusirana je dijelom na dugogodišnje optužbe o korupciji i velikom bogatstvu koje je crkva stekla, uz malo transparentnosti ili nadzora.

Kuvanje intrige je proključalo prije dvije nedjelje zapaljivom javnom optužbom koju je iznio jedan od najviših sveštenika, arhiepiskop Jakob Jakobišvili.

U telefonskom pozivu 26. oktobra televizijskoj stanici Pirveli, Jakobišvili je optužio premijera Giorgija Gaharija da je kovao zavjeru za ubistvo Ilije.

Jakobišvili je tvrdio da su vlasti pokušale da ga uključe u plan da se Ilija primora da podnese ostavku, ali da su onda odlučile da je najbolje da ga ubiju. 

On je takođe rekao da je Bidzina Ivanišvili, biznismen milijarder koji je godinama imao veliki uticaj na gruzijsku politiku, tajno finansirao plan.

Gaharia je rekao da su optužbe "glupe" i da se takav sastanak nikada nije dogodio niti u njegovoj kancelariji niti na nekom drugom mjestu.

"Oni koji ne mogu da kontrolišu svoj ego, dovode našu sadašnjost i budućnost u veliku opasnost", naveo je Gaharia u saopštenju obavljenom na njegovoj Fejsbuk (Facebook) stranici 31. oktobra. 

"To je apsolutno neprihvatljivo i uvjeren sam da će svaki građanin danas stati na stranu našeg patrijarha".

Jakobišvili je u telefonskom pozivu rekao da se o planu za ubistvo razgovaralo na sastanku kojem je prisustvovao 2016. u vladinim prostorijama tadašnjeg premijera Giorigija Kvirikašvilija, zajedno s direktorom bezbjednosne agencije i Gaharijem, koji je tada nadzirao poslovne aktivnosti i ekonomiju.

Mada su neki odbacili arhiepiskopovu izjavu kao besmislenu i neosnovanu, on je to ponovio u potonjim intervjuima.

Kvirikašvili je negirao optužbe.

Jakobišvili je takođe tvrdio da su na sastanku 2016. vlasti odlučile da Ilijin nasljednik – ili zamjena ako bi bio onesposobljen – bude arhiepiskop Šio Mudžiri.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.