Vijesti
Skupovi solidarnosti s protestima u Iranu zbog smrti Mahse Amini Iranci i njihove pristalice širom svijeta održavaju skupove 1. oktobra kako bi iskazali solidarnost s protestima u Iranu zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini.
#

Ona je umrla u bolnici 16. septembra, tri dana nakon što ju je policija za moral odvela u "centar za prevaspitavanje" na časove skromnosti, jer navodno nije nosila hidžab po strogim iranskim propisima.

Skupovi su održani u 159 gradova širom svijeta, uključujući Auckland, New York, Seoul i Cirih, navodi se u saopćenju nevladine organizacije Iranci za pravdu i ljudska prava.

U Brisbaneu u Australiji hiljade iranske dijaspore protestovali su pod sloganom "Budi naš glas". U Tokiju su demonstranti nosili fotografije Iranki koje pale svoje marame i šišaju kosu.

Unutar Irana, protesti su nastavljeni 15. dan zaredom 30. septembra, uprkos brutalnom gušenju vlasti za koje Iranci za pravdu i ljudska prava tvrde da je odnijelo više od 80 života.

Sigurnosne snage su navodno ispalile bojevu municiju na demonstrante u nekoliko gradova 30. septembra.

Iz korpusa Islamske revolucionarne garde (IRGC) je rečeno da su dva njihova pukovnika ubijena u nasilju, tvrdeći da je stradalo ukupno 20 vojnika IRGC-a.

Interventna policija okupila se u Teheranu 1. oktobra usred izvještaja da studenti planiraju proteste kako bi pozvali na oslobađanje studenata pritvorenih na ranijim skupovima.

Iran je za nemire okrivio vanjske snage. Dana 28. septembra, iranski dronovi i raketni napadi ubili su 14 ljudi u iračkoj autonomnoj kurdskoj regiji nakon što je Teheran optužio tamošnje pobunjeničke grupe da su potakle proteste.

Vijest o smrti Mahse Amini izazvala je građanski gnjev u zemlji koja je već potresena društvenim nemirima zbog loših životnih uvjeta i ekonomskih poteškoća koje su pogoršane američkim ekonomskim sankcijama kao odgovor na iranski nuklearni program.

Protesti su izbili u više od 80 gradova kako bi se osudilo državno nasilje nad ženama i zahtijevala veća prava, slobode i pravde za žene. Mnogi demonstranti su također pozvali na okončanje Islamske republike.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.