11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Austrija: Za ustaške simbole od 1.marta kazna do 4.000 eura

Ministarstvo unutarnjih poslova načinilo je spisak zabranjenih političkih simbola u kojem se po prvi put nalaze i ustaška obilježja.

Na listi objavljenoj na internetskoj stranici Ministarstva nalazi se 13 zastava i simbola, od kojih se dio odnosi na terorističke organizacije i oružane skupine.

Na novoj su listi i simboli organizacija poput Muslimanske braće, Hamasa, Hezbollaha, kao i kurdskog PKK-a i turskih “Sivih vukova”.

- OGLAS -

Zabrana korištenja simbola s te liste stupa na snagu od petka, a uredba je dopuna ranije zabranjenih simbola, među kojima su već bili simboli skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) i Al-Kaide, ali i prije svega nacistički simboli, prenosi Tanjug.

Za ponovljeno isticanje kazna 10.000 eura, prenose Vijesti.ba.

Austrijski parlament glasovima vladajuće Narodne stranke (OVP) i Slobodarske stranke (FPO) proširenje zabrane usvojio je krajem prošle godine, a usvojena uredba predviđa novčanu kaznu do 4.000 eura, a u slučaju ponovljenog korištenja i 10.000 eura.

Od zabrane korištenja simbola obuhvaćenih uredbom izuzeta su medijska izvješća, filmovi, kazališne predstave i izložbe, ako je jasno da se time ne propagiraju ideologije koje stoje iza tih simbola.

Kada je riječ o ustaškim simbolima na listi Ministarstva unutarnjih poslova, prvi simbol opisan je kao srebrna granata iz koje izlazi crveni plamen, na samoj je granati crveno-bijela šahovnica, pri čemu je prvo polje bijelo, a sve zajedno uokvireno je plavim slovom “U”, kako su prenijele ranije agencije.

Drugi je simbol šahovnica s prvim bijelim poljem iznad kojeg je plavo slovo “U” okruženo pleterom.

Inicijativa za zabranu ustaških simbola potekla je od vodstva savezne pokrajine Koruške, u kojoj se svake godine održava komemoracija na Blajburškom polju s koje se redovito privode osobe zbog pokazivanja simbola iz nacionalsocijalističkog razdoblja, poput tzv. Hitlerova pozdrava.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA