Vijesti
Snažan toplotni val u Francuskoj, vatrogasci su u stanju pripravnosti Snažan toplotni val zahvatio je dio Francuske u petak, zbog čega su dužnosnici upozorili i na opasnost od požara u takvim uslovima, uoči vikenda kada brojni Francuzi putuju.
# Agencija

Snažan toplotni val zahvatio je dio Francuske u petak, zbog čega su dužnosnici upozorili i na opasnost od požara u takvim uslovima, uoči vikenda kada brojni Francuzi putuju.

Otprilike trećina od 101 departmana u stanju je visoke pripravnosti, a očekuje se da će temperatura u Parizu dosegnuti 40 stepeni Celzija, dok je nekolicina gradova zabilježila rekordno visoku temperaturu.

Poziv na oprez

Pariške su vlasti uvele restrikcije prometa kako bi ograničile zagađenje, dok se deseci hiljada Parižana pripremaju otputovati u hladnije krajeve, pokazuje nacionalna agencija za praćenje prometa.

"Zbog toplotnog vala država treba biti budna, a svi trebaju biti oprezni", kazao je premijer Jean Castex prilikom posjeta vatrogascima u Bourg-en-Bresseu na jugoistoku Francuske.

Ranije u petak ugašen je požar u ljetovalištu Anglet na Atlantiku, nakon što je izgorjelo skoro desetak kuća, a oko stotinu ljudi je evakuirano.

Požar je izbio kasno u četvrtak u park-šumi Chiberta u Angletu na jugozapadu Francuske, čije plaže, sjeverno od Biarritza, privlače surfere iz cijeloga svijeta.

Zadnji je to od nekoliko požara koji su izbili u južnoj i središnjoj Francuskoj ove sedmice, čime je započela sezona požara.


Suhi vjetar i visoke temperature prijete novim požarima

Dužnosnici upozoravaju da bi se stanje moglo pogoršati zbog suhoga vjetra i visokih temperatura.

"Devedeset posto tih požara uzrokuju ljudi", rekla je ministrica za zaštitu okoliša Barbara Pomili na televiziji BFM te je zatražila od stanovnika da koriste "zdrav razum".

Dužnosnici su također apelirali na obitelji i susjede da paze na starije u svojem okruženju, a domovi za starije i nemoćne u stanju su visoke pripravnosti, dok je preporuka da se klima-uređaji u domovima ne koriste jer bi mogli pridonijeti širenju koronavirusa.

Pooštrena mjera nošenja zaštitne maske

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom pooštrena je mjera nošenja zaštitne maske u nekoliko gradova ove sedmice, a neki su uveli obavezno nošenje maski na otvorenom, usprkos vrućini.

Prošle su godine u Francuskoj zabilježene rekordno visoke temperature, a Meteo France upozorio je da bi se, zbog globalnog zatopljenja, mogao udvostručiti broj toplotnih valova do 2050.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.