13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Misteriozni pokolj: Mučili su ih, vezali i ubili

Prema stoljećima starom folkloru Eskima sa jugozapada Aljaske, znanim i pod nazivom Yup'ik narod, jedna se vrlo nevina igra pretvorila se, prije 350 godina, u krvavi masakr. Grupa arheologa danas se bavi time da dokažu da je barem dio te tragične priče utemeljen u istini.

Naučnici sa sveučilišta u Aberdeenu otkrili su ostatke 28 ljudi tijekom iskapanja u Agaligmiutu, starom aljaškom selu gdje su nekada živjeli članovi plemena Yup'ik. Dio tijela koji je pronađen vezan je konopom od trave i bio okrenut licem prema tlu, dok su druga tijela imale rupe na stražnjem djelu lubanje koje sugeriraju ili probadanje strijelom ili kopljem.

“Neki su vezani užetom i naprosto smaknuti”, kaže Rick Knecht, predavač arheologije na sveučilištu i jedan od dvoje vođa iskapanja.

- OGLAS -

staci manje, više pripadaju ženama, djeci i starcima, a samo je jedan muškarac mlađe dobi. Zaključak je znanstvenika da su seljani mučeni i onda ubijeni, a tada im je do temelja spaljeno selo, piše All That Is Interesting.

To ide u prilog legendi o igri sa strelicama koja je pošla krivo, i završila masakrom. Dio je to veće serije obračuna, gotovo ratova između plemena, poznatog i kao rat luka i strijele.

Iako se još ne zna tačan datum masakra, arheolozi znaju da selo, koje je sagrađeno kao veliki, međusobno povezani kompleks (radi lakše zaštite), datira negdje između 1590. i 1630. Arheolozi također imaju dokaze da je vatra uništila selo negdje između 1652. i 1677. godine.

Legenda kaže da su se dvojica dječaka igrala sa strelicama (vrhovima strijela) kad je jedan ostao bez oka. Otac dječaka koji nije bio ranjen smatrao je kako je samo pošteno da i njegov sin ostane bez oka, no otac drugog dječaka mu je iz osvete oštetio oba oka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA