Vijesti
“Sofagate” – diplomatska bura oko posjete čelnika EU Ankari se ne stišava Mnogi takav tretman prve žene na mjestu predsjednika Evropske komisije smatraju seksizmom
#

Diplomatska bura oko posjete čelnika EU Ankari, tokom koje je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ostavljena bez stolice tokom slikanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Michelom se ne stišava.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel izjavio je da slike iz Ankare, na kojima se vidi kako on sjedi pored turskog predsjednika Erdogana, a predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na sofi sa strane, odaju pogrešan utisak i da to nije bila njegova greška, već je u pitanju protokol.

Bivši predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, komentarišući takozvani „Sofagate“, rekao je da je i on ponekada bio degradiran pored predsjednika Evropskog savjeta, ali da je takav protokol.

Turska tvrdi da je protokol organizovan u skladu sa zahtjevima Unije.

„Drugim riječima, raspored sjedenja urađen je da udovolji njihovim zahtjevima. Tačka. Ne bismo to izričito objašnjavali da se nisu pojavile, čak sa najvišeg nivoa, optužbi protiv Turske. Kao da je to uradila Turska. Naš protokol je samo poštovao njihove sugestije i zahtjeve“, kaže turski ministar inostranih poslova Mevlut Cavusoglu, prenosi N1.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.