11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Holandska vlada traži ukidanje bezviznog režima Albancima

Holandska Vlada odlučila je da zatraži od Evropske komisije da ukine bezvizni režim za državljane Albanije, saopćeno je na internet stranici „Schengen visa info“.

Odluka je uslijedila manje od mjesec dana nakon što je parlament Holandije podržao inicijativu o privremenom ukidanju bezviznog režima Albancima, koju je pokrenula grupa od četiri holandska poslanika. U pismu koje je potpisao stalni predstavnik Holandije u EU Robert de Grot, holandska Vlada je zatražila da Evropska komisija preduzme takav korak, uz konsultovanje ostalih zemalja članica Unije.

Ambasada Holandije u Albaniji saopčila je da bezvizni režim i dalje važi za državljane Albanije koji posjeduju biometrijski pasoš, te da njima nisu neophodne vize za boravak u zemljama Šengenske zone, u kojima mogu da se zadrže 90 dana u periodu od 180 dana.

- OGLAS -

Međutim, iz Ambasade su objasnili da je holanski parlament od Vlade Holadnije 16. aprila zatražio hitno obustavljanje mehanizma bezviznog režima za državljane Albanije, usljed zabrinutost zbog organizovanog kriminala.

U saopćenju Ambasade ističe se da je holandska Vlada danas poslala pismo Evropskoj komisiji, koja mora da pregleda to pismo i konsultuje se sa državama članicama EU u donošenju odluke o potrebi da se reaguje, nakon čega će o svojoj procjeni obavijestiti Evropski parlament i Evropsko vijeće.

Grupa poslanika navela je da se u Holandiji nalazi šest puta više Albanaca u odnosu na broj onih koji su prijavljeni. Ambasada Holandije naglasila je da cijeni konstruktivnu saradnju albanskih vlasti u borbi protiv organizovanog kriminala.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA