12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Srednjoškolci u USK-u od jutros u školskim klupama

-Odlučili smo poštovati sudsko rješenje o privremenoj mjeri, te ćemo organizirati normalan nastavni proces gdje god to omogući menadžment škola i prisustvo djece. Ovo ne znači da prekidamo štrajk, jer smo već uputili prigovor na ovo sudsko rješenje i nadamo se njegovom brzom ukidanju, kako bismo se vratili generalnom štrajku s minimumom poslova – rekao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

Direktor Gimnazije Bihać Jasmin Hodžić potvrdio je nesmetano odvijanje nastavnog procesa i u ovoj srednjoškolskoj ustanovi.

-Postupamo po sudskom rješenju o privremenoj mjeri, pa su od jutros svi profesori i učenici u svojim učionicama. Ja sam ih pozvao i od jutros se radi prema ranije utvrđenom planu i programu – dodao je Hodžić.

- OGLAS -

Nastavni proces u osnovnim školama na području ovog kantona odvija se i dalje samo za završne – devete razrede, uz nekoliko izolovanih slučajeva.

-U svim školama koje su od 2. septembra u štrajku, generalni štrajk je i dalje aktuelan. Nastava se odvija samo za devete razrede. Imamo nekoliko sporadičnih slučajeva, odnosno pritiska pojedinih direktora škola, ali ćemo to nastojati riješiti u toku dana – upozorenjem na kršenje Zakona o radu i štrajku – istakla je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Zehra Hadžić.

Vlada USK je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o izjednačavanju osnovice za platu zaposlenih u obrazovanju sa ostalim budžetskim korisnicima, te tako ispunila prvi i najvažniji zahtjev sindikata.

-Kao što smo i obećali, u roku od mjesec dana smo prihvatili zahtjev o osnovici za platu, te će ona od augustovske plate iznositi 302 KM. Voljni smo riješiti i pitanja razlike plata, kao i minulog staža. Razliku plata ne možemo isplatiti u ovoj, ali to možemo i hoćemo uvrstiti u Budžet za narednu godinu. Ostajemo pri stavu i raspoloženju da sjednemo za pregovarački sto i postignemo dogovor kojim ćemo svi biti zadovoljni, a naša djeca nesmetano u školskim klupama – riječi su kantonalnog premijera Mustafe Ružnića.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA