Vijesti
Španci u uzaludnoj potrazi za maskama: "Tražim je od 13. marta" Nošenje zaštitnih maski u Španiji nije obvezno jer ih nema dovoljno, no nakon što se premijer Pedro Sánchez prvi put pojavio u javnosti prekrivenog lica počela je rasprava o njihovom korištenju.
#

U zemlji s 47 miliona stanovnika sve je više onih koji ih nose, što se vidi na ulicama.

Leyre Iglesias, novinarka El Munda, priznaje kako se donedavno i sama smijala njihovoj uporabi.

Kontradiktorna poruka

"Bila sam na porodičnoj rođendanu 8. marta gdje smo se svi smijali virusu i histeričnim ljudima. Bili smo tada 'zaraženi' društvenim mrežama, televizijskim zvijezdama i glupostima. Bilo je to vrijeme kada je nasilje nad ženama ubijalo više osoba od virusa", napisala je Leyre u svojim novinama.

"I vlada je govorila da nije potrebno brinuti", dodala je.

Te sunčane nedjelje, na Dan žena, samo je njena teta branila da ju se ljubi u obraz.

„Korona virus, korona virus“, govorila je odgurujući bližnje rukama. Smijali su joj se. Deseci hiljada ljudi, nezaštićenih lica, bili su u masovnom uličnom protestu za prava žena.

U srijedu se u Španiji zarazilo novih 6.180 stanovnika pa je broj oboljelih uzletio na 146.690. Više oboljelih imaju samo SAD i Italija.

Na staklenim vratima ljekarni u Madridu, najpogođenijem dijelu zemlje, piše: "Nemamo maski, rukavica niti dezinfekcijskih tekućina".

Raquel, 35-godišnja stanovnica Madrida, neki dan se zadovoljno vratila kući s posla iz jedne prehrambrene tvrtke. "Naš klijent iz Azije nam je poskrivečki zapakirao dvadesetak maski koje su uspjele proći carinu", rekla je za Hinu.

Leyre je istovremeno u svojoj dobrostojećoj četvrti Chamberí ušla u ljekarnu pitati za masku, bez obzira na obeshrabrujuću poruku zalijepljenu na vratima.

"Uh...ma kakvi", odgovorila je prodavačica odmahnuvši rukom, čime je raspršila nadu i da će doći pošiljka.

"A rukavice", upitala je Leyre. "Imam samo sapun", odgovorila je prodavačica.

"Tražim masku od kada je 13. marta proglašeno vanredno stanje, a sada ju želim još više", napominje Leyre.

U petak se premijer Pedro Sánchez prvi put pojavio u javnosti s maskom, prilikom posjeta kompaniji u madridskom predgrađu Leganés. Prethodno je snimljen i španjolski kralj Felipe VI prekrivenog lica.

"Ako je slika sve, onda vlada šalje kontradiktornu poruku. S jedne strane tvrdi da nema dokaza da maske štite od korona virusa a njen predsjednik ju nosi", žali se Raquel.

"Ljudi se sada pitaju: Zašto Sánchez da, a ja ne?", dodaje.

Potrebno učiti od azijskih društava

Premijer je na konferenciji za medije, 21. dan od proglašenja izvanrednog stanja u zemlji, rekao da će biti maski za sve.

Neke španske kompanije preusmjerile su svoje proizvodne linije u izradu maski. Grupacija Mondragón, čije su glavne djelatnosti industrija, financije i distribucija, od sredine aprila će svake sedmice proizvesti 2,5 miliona komada. Na madridski aerodrom stiglo je nekoliko aviona iz inozemstva s kupljenim i doniranim materijalom.

Iz skladišta jedne tvrtke u sjevernom gradu Santiago de Compostela ukradeno je pak 2 miliona maski, saopćila je u ponedjeljak regionalna vlada pokrajine Galicije dok istražitelji pokušavaju otkriti jesu li prodane u susjedni Portugal.

Ministar zdravstva Salvador Illa također je nosio masku kada je sa Sánchezom posjetio firmu pored Madrida.

"Premijer i ja smo se pridržavali protokola koji je ondje uspostavljen. Premda sada ne mogu ništa potvrditi, to je jedna od mjera koju ćemo preporučiti", rekao je Illa na konferenciji za medije.

Šef liječničke službe Fernando Simón, koji je u samoizolaciji nakon što se zarazio korona virusom, rekao je u televizijskom obraćanju preko Skypea kako je potrebno učiti od azijskih društava poput japanskog.

"Bolesni bi trebali koristiti maske i lični zaštitni materijal", izjavio je.

Ministar Illa je napomenuo kako vlada proučava preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o nošenju maski za sve stanovnike, zdrave i bolesne. Potražnja još uvijek ne zadovoljava ponudu pa vlada nije pozvala čitavu populaciju na obvezno nošenje maski.

"Vlada neće zahtijevati ništa što se ne može ispuniti", naglasio je Illa.

U Španiji još uvijek nedostaje maski za sve, premda se na ulicama Madrida vidi kako ih nosi većina prolaznika te svi zaposlenici ljekarni.

"Sutra ću se vratiti u apoteku i pitati", kaže Leyre Iglesias.

"No već sam pitala jedanaest puta u četiri ljekarne i ništa. Samo me sažalno pogledaju, kao dijete koje traži od roditelja put u svemir".

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.