Vijesti
Španija povukla fregatu iz Perzijskog zaliva jer je 'SAD promijenio misiju' Španija je povukla ratni brod iz grupe pod vodstvom Sjedinjenih Država iz Perzijskog zaljeva zato što je "SAD promijenio originalnu misiju“, rekla je u utorak španjolska ministrica obrane Margarita Robles na konferenciji za novinare
#

Španska fregata 'Méndez Núñez’ trebala je pratiti američki nosač aviona ‘Abraham Lincoln’ u moru prema Iranu no u utorak je Madrid saopćio da je taj brod s 215 mornara privremeno povučen.

Robles naglašava  da je odluka tehnička i vojna, a ne politička, te da Španija poštuje izbor Washingtona.

"Poštujemo odluku i kada se stvari vrate na ono što je planirano sa španjoskom mornaricom, nastavit ćemo [misiju]", kazale je ministrica, naglašavajući predanost Španije zajedničkim stajalištima EU i međunarodnih organizacijama", prenosi El Pais.

Govoreći u Bruxellesu na sastanku ministara EU, Robles je pojasnila  kako su Španija i SAD prije dvije godine postigle dogovor o uključivanju fregate Méndeza Núñeza s 215 mornara u misiju obuke kojom se također obilježava 500. obljetnica prvog kružnog obilaska Zemlje istraživača Ferdinanda Magellana i Juan Sebastiána Elcanoa.

No, 5. maja Washington je najavio da će poslati flotu koju je predvodio nosač aviona USS Abraham Lincoln u Perzijski zaljev usred rastućih napetosti između SAD-a i Irana.

"Ja sam pravno orijentiran i kad vidim da postoji odstupanje od sporazuma, osjećam da je bolje privremeno ga suspendirati", rekla je Robles.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.