1 C
Sarajevo
23.04.2024

Potpisani ugovori o finansijskoj podršci Općine Centar za 26 projekata nevladinih organizacija

Podršku u ukupnom iznosu od skoro 300 hiljada konvertibilnih maraka će dobiti ukupno 26 projekata organizacija civilnog društva.

Naime, u sklopu jačanja saradnje i partnerstva sa organizacijama civilnog društva Općina Centar raspisala je Javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata koji će biti finansirani/sufinansirani iz budžeta Općine u 2019. godini. Javni poziv je objavljen 8. aprila 2019. godine.

U predviđenom roku primljene su 83 projektne aplikacija. U skladu sa Odlukom o načinu odabira projekata nevladinih organizacija po LOD metodologiji, Komisija za ocjenu i odabir projekata nevladinih organizacija po LOD metodologiji je izvršila evaluaciju prispjelih projekata. Donesena je odluka o dodjeli sredstava (granta) za 26 odobrenih projekata organizacija civilnog društva koji se, u skladu sa Strategijom razvoja Općine Centar za period 2016-2022. godine, odnose na oblasti: obrazovanje, kultura, zaštita okoliša, socijalna politika, zdravstvo i sport. Iznosi sredstava za odobrene projekte su od 10.000 do 20.000 konvertibilnih maraka.

- OGLAS -

Načelnik Ajnadžić je čestitao predstavnicima nevladinih organizacija za čije projekte su odobrena sredstva po veoma strogim kriterijima po novoj LOD metodologiji.

-Posebno želim naglasiti da su mjesto i uloga nevladinog sektora jako bitni kada je u pitanju aktivan odnos prema društvenim pojavama i potrebama građana u lokalnoj zajednici. U sklopu jačanja saradnje i partnerstva sa organizacijama civilnog društva ušli smo u zajednički projekt sa Evropskom unijom koji podrazumijeva novi model finansiranja po evropskim standardima koji imaju za cilj transparentnije i odgovornije trošenje budžetskih sredstava za projekte organizacija civilnog društva u čijem fokusu su građani i njihove potrebe definirane u strateškim dokumentima lokalnih zajednica, kazao je načelnik Ajnadžić.

Finansijsku podršku Općine Centar ove godine dobili su: Udruženje “IDEA” za projekt “Škola preduzetništva Općine Centar”; Udruženje “Centar za razvoj omladinskog aktivizma – CROA” za projekt “Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE”; Udruženje “NYGEA” za projekt “Mladi jačaju aktivizam”; Udruženje za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije “Bajka” za projekt “Peti festival bajke”; Udruženje „Inspiracija“ za projekt „Sazlijska praksa sviranja sevdalinki u BiH“; Udruženje za očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije „Sahan“ za projekt “Tandem plus – tradicija za budućnost“; Udruženje Obala Art Centar za projekt „Promocija i afirmacija kulturno-historijskog naslijeđa BiH – SARAJEVOREBORN; Fondacija Cure za projekt „Mapiranje prava i potreba samohranih roditelja i jednoroditeljskih zajednica u općini Centar“; Udruženje za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ za projekt „Colibri – note u bojama“; Udruženje Plivački klub SPID za projekt „Hidroterapija za osobe treće životne dobi“; Udruženje civilnih žrtava rata Općine Centar za projekt „Unaprijedi svoj život sopstvenim doprinosom“; Udruženje „Život sa Down sindromom“ FBiH za projekt „Odgovorno roditeljstvo, temelj kvalitetnog uključivanja djece sa Down sindromom“; Udruženje oboljelih od morbuschrona i ulceralnog colitisa u BiH za projekt „Za život“; Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ za projekt „Inkluzija kao društveni imperativ“; Udruženje za podršku i edukaciju žena i mladih „Mostovi“ za projekt „Poteškoće u razvoju. Intervencija – podrška roditeljima i nastavnicima“; Merhamet MDD za projekt „U kući je najbolje“; Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“ za projekt „Jačanje kompetencija za samostalan život osoba sa intelektualnim teškoćama“; Udruženje „Momentum“ za projekt „POKRENI SE – za zdravo i aktivno starenje“; Udruženje građana Planinarsko društvo Skakavac za projekt „Skakavac Trail 2019.“; Udruženje građana Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo za projekt „Unapređenje psihofizičke kondicije slijepih osoba kroz sport“; Udruženje za podršku djeci/osobama s teškoćama sluha i govora „Eho“ za projekt „Sport za sve“; Udruženje Judo klub „Olimp“ za projekt „POKRENI SE – Olimpova škola judoa i besplatni kurs samoodbrane“; Udruženje „Zajedno smo jedno“ za projekt „Trka/šetnja za ozdravljenje i paketići prve pomoći“; Sportsko udruženje osoba sa dijabetesom „DiaBiH“ za projekt „Slatka škola sporta“; Geografsko društvo u Federaciji BiH za projekt „Mapiranje i valorizacija biciklističkih i planinarskih staza na području općine Centar“; Udruženje Skijaški klub Igman za projekt „Obuka Nordijskog skijanja za učenike osnovnih škola općine Centar“.

Današnjem potpisivanju ugovora u ime Općine prisustvovali su i sekretar Općine Jasna Beba, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić, te direktor Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar“ Armin Omerović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA