10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Vulin: Strategija jasna – čuvamo RS u okviru dejtonske BiH

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da su ga veoma iznenadile reakcije iz BiH na usvajanje Strategije odbrane Srbije, posebno ako dolaze od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, jer se, ističe, u Strategiji jasno kaže da će Srbija čuvati Republiku Srpsku u okvirima dejtonske BiH.

“Vrlo je zanimljivo da Komšiću smeta da mi čuvamo dejtonsku BiH. Je l” ima neko ideju da promeni dejtonski okvir? Svako ko bi to pokušao, morao bi se suočiti sa oštrim protivljenjem Srbije, i našim pravom da čuvamo Srbe gde god da žive”, naglasio je Vulin upitan o reakcijama iz BiH na usvajanje Strategije odbrane Srbije.

Vulin je rekao i da je Srbija, i kroz Stategiju, rekla da će čuvati Republiku Srpsku u okviru dejtonske BiH, te da je očekivao veću podršku Sarajeva.

- OGLAS -

“Možda smo očekivali da će se neki elementi u RS ljutiti na nas zbog toga što ima i onih koji smatraju da ona ne treba da bude u okviru BiH. Srbija i ja smatramo da je BiH jedinstvena i da se znaju njene granice, tu nema promena”, poručio je ministar odbrane.

On je konstatovao da se u BiH, kao složenoj državi, sve odluke moraju donositi konsenzusom dva entiteta i tri naroda.

Takođe, kako kaže, on poštuje Ustav i dejtonsko ustrojstvo Bosne i Hercegovine.

“Za razliku od ”bošnjačkog” člana Predsedništva, Komšića, koji je rekao da priznaje Kosovo kao nezavisnu zemlju, ja poštujem Ustav BiH. On bi za takav stav morao da pita i onu drugu dvojicu, dva entiteta i druga dva naroda, pre nego izgovori tako nešto”, precizirao je Vulin.

Vulin je dodao da u usvojenoj Strategiji odbrane nigdje ne piše da opasnost prijeti od pojedine zemlje u okruženju, odgovarajući tako na kritike i polemike koje su se proteklih dana pojavile u javnosti.

“Precizno je navedeno da je napad malo verovatan ali se ne može isključiti. Nijedna pojedinačna zemlja u našem okruženju nije označena kao pretnja. Ali, svaka separatistička aktivnost je pretnja čitavom regionu”, zaključio je Vulin.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA