17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

ANP je naredni važan korak u partnerstvu BiH sa NATO-om

Ona je u intervjuu za Avangarda.ba kazala kako je glavna misija Štaba savjetovanje vlasti BiH o zadacima u okviru NATO programa Partnerstvo za mir, što obuhvata veoma širok spektar zadataka.

„Moj tim i ja smo trenutno fokusirani na poboljšanje sposobnosti Oružanih snaga BiH, posebno u oblastima odbrambenih nabavki, upravljanja resursima, modernizacije, te vojne pomoći civilnim organima vlasti“, kaže brigadna generalica Bissell.

Prva žena na čelu NATO Štaba u BiH ističe kako se predanost NATO Štaba Sarajevo BiH ogleda u kontinuiranoj saradnji i podršci koju pruža Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH fokusirajući se na svakodnevna reformska nastojanja, te da sve ove reforme za cilj imaju ojačati ključne stubove bilo kojeg demokratskog društva, pa tako i društva u BiH.

- OGLAS -

Marti Bissell se osvrnula i na poziv NATO-a BiH da dostavi svoj prvi Nacionalni godišnji program, prenose Vijesti.ba.

„To nije odluka o članstvu. Podnošenje Godišnjeg državnog programa (ANP) ne pretpostavlja članstvo. Savez nije pozvao BiH da postane članica. Ono što se desilo je da je BiH izrazila svoju želju da se više približi NATO-u. Poziv da se preda prvi Godišnji državni program (ANP) je samo naredni važan korak u partnerstvu BiH sa NATO-om. To je tehnički dokument, mehanizam za poboljšanje“, pojašnjava brigadna generalica.

Ona je dodala kako je Nacionalni godišnji program (ANP) spisak reformskih prioriteta i ciljeva koje je napisala i izradila BiH, a koji joj pomažu da usmjeri reformski proces i fokusira svoja nastojanja.

„To je mehanizam koji može pomoći Bosni i Hercegovini da napravi mnoga poboljšanja, uključujući postizanje efikasnijih i ekonomičnijih odbrambenih i sigurnosnih sposobnosti, boljeg odgovora u slučaju prirodnih katastrofa, povećanu interoperabilnost sa NATO članicama i partnerima, kao i zemljama u regiji, i pružanje većeg doprinosa cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti. NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost vaše zemlje. Na Bosni i Hercegovini je da prihvati taj poziv i dostavi svoj prvi Godišnji državni program“, smatra ona.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA