2 C
Sarajevo
27.04.2024

Vllasi: Francuzi su Vučića stavili pozadi jer je Srbija počela Prvi svjetski rat

Azem Vllasi, bivši kosovski političar, ugledni advokat, analitičar, savjetnik kosovskog predsjednika Hashima Thaçija za vanjsku politiku, kao i Ministarstva vanjskih poslova Kosova, u razgovoru za Radiosarajevo.ba govori o žestokim reakcijama Srbije i mogućoj pozadini cijelog slučaja.

Iako je ambasador Francuske u Beogradu Frederic Mondoloni uputio izvinjenje Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sjedenja na svečanosti obilježavanja Dana pobjede u Parizu, dok francuski list Figaro danas piše da je „Srbija nepravedno ponižena na komemoraciji u Parizu“, Vllasi smatra da ništa nije slučajno.

„Gdje god vide predstavnike Kosova na međunarodnoj sceni, Vučić i njegovi trabanti polude. A što se tiče mjesta gdje je Thaqi sjedio, a gdje Vučić, očigledno je da predsjednik Srbije ne poznaje francuski protokol. On bi da vidi sebe kao da je Srbiji mjesto među pobjednicima u Prvom svjetskom ratu. A Srbija je, historijski gledano odgovorna za početak tog rata! Zbog Sarajevskog atentata na Franca Ferdinanda i uloge Srbije u tome. To je francuski protokol sigurno imao u vidu kada je Vučića smjestio tamo negdje pozadi“, kazao je Vllasi za Radiosarajevo.ba.

- OGLAS -

To što su se ostaci srpske vojske, dodaje Vllasi, „šlepovali uz Francusku i Britansku vojsku 1918. iz pravca Solunskog fronta, ne svrstava je u red pobjednika“.

Osvrćući se na susret kosovskog predsjednika Thaqija s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je, također, u Srbiji dočekan s iznenađenjem, Vllasi kaže:

„Usputni susret Thaqija s Putinom u Parizu nema nikakav značaj. Rusija, nažalost i nadalje hrabri Srbiju u antikosovskoj politici i tu se ništa ne mijenja“, zaključio je Vllasi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA