Vijesti
Šta se krije iza sastanka Putina i Kadirova? Život Kadirova visi o koncu?! Visoki ukrajinski zvaničnik sugerirao je da je Kremlj lažirao sastanak predsjednika Vladimira Putina i čečenskog lidera Ramzana Kadirova, za kojeg se špekuliše da je teško bolestan.
#

Ruske državne novinske agencije i proputinov izvještač objavili su video sa sastanka, a Kremlj je objavio fotografije i transkript razgovora dvojice lidera na svom zvaničnom sajtu, tvrdeći da je održan u četvrtak.

Ali Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, iznio je sumnju u vezi sa susretom Putina i Kadirova, napisavši u objavi na X, nekadašnjem Tviteru: „Nejasno je kada se ovaj sastanak održao."

U naknadnom postu, Geraščenko je sažeo pet naznaka koji sugerišu da se sastanak zaista održao u neko drugo vrijeme.

„Prvi video sa sastanka objavio je propagandista Kremlja [Pavel] Zarubin“, napisao je Geraščenko. „Pokazuje vrijeme na Putinovom satu: 12:48. Puna verzija snimka traje manje od četiri minuta, a onda Kadirov razgovor sa Putinom naglo prestaje (zbog toga što Kadirov ne izgleda dobro?)."

Novinari koji su pratili sastanak zatim su zamoljeni da napuste prostoriju, prema Telegram kanalu koji je navodno povezan s ruskim sigurnosnim aparatom.

Zarubin je objavio prvi video sa sastanka u 13.11 sati. po lokalnom vremenu, ali je Kadirova prikazao samo s leđa, prema Geraščenku.

 

Puna verzija je objavljena u 13:22.

 

"Metapodaci videa otkrivaju da je montiran na MacBook-u", napomenuo je zvaničnik ukrajinske vlade. “Prije otprilike mjesec dana, Apple proizvodi počeli su biti zabranjeni u vladinim uredima, počevši od Kremlja.”

  

To bi moglo značiti da je sastanak Kadirova sa Putinom održan prije više od mjesec dana, ili da su propagandisti kao i uvijek prekršili svoja pravila.

U međuvremenu se kaže da je Kadirov avion još uvijek u Moskvi, a i dalje je pojačano obezbjeđenje u gradskoj Centralnoj kliničkoj bolnici, ali su čuvari prebačeni u drugu zgradu, javio je Telegram kanal.

Ovaj mjesec su se širile glasine da je 46-godišnji Kadirov, nazvan "Putinov pas napadački", ozbiljno bolestan, a ukrajinski zvaničnik tvrdi da je u bolnici bio u komi.

Ranije ove godine objavljeno je da se čečenski vojskovođa bori s teškim problemima s bubrezima, što zahtijeva pažnju vrhunskog specijaliste za bubrege Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ali kada ga je Zarubin u intervjuu koji je navodno pucao u četvrtak upitao o njegovim navodnim zdravstvenim problemima, Kadirov se nasmijao i izjavio "Akhmad - moć" - čečenski politički slogan pozivajući se na njegovog preminulog oca Ahmada Kajdrova - dok je zaigrano savijao bicepse.

Kadirov je kasnije na Telegramu objavio da su on i Putin razgovarali o širokom spektru tema tokom razgovora jedan na jedan, uključujući ulogu čečenskih boraca u Ukrajini. Zagonetno je dodao da su pokrenuta „druga pitanja“ i obećao „više o tome kasnije“.

Nije jasno da li je mislio na premlaćivanje jednog etničkog Rusa od strane njegovog 15-godišnjeg sina.

Kadirov je izazvao široko rasprostranjeni bijes čak i među Putinovim pristalicama kada je pohvalio svog mladića Adama, koji je viđen na snimku kako nemilosrdno tuče zatvorenika Nikitu Žuravela jer je navodno spalio Kuran.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.