Vijesti
Stoltenberg: Budućnost misije NATO-a u Afganistanu zavisi od ishoda pregovora Tek nekolicina američkih saveznika može provoditi NATO-ve operacije obuke afganistanskih snaga sigurnosti bez američke podrške
#

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da budućnost 15-godišnjeg vojnog prisustva saveznika u Afganistanu zavisi od ishoda mirovnih pregovora s talibanskim pobunjenicima.

Najduži mirovni pregovori ikada održani između Sjedinjenih Država i talibana zaključeni su u ovoj sedmici, dok obje strane tvrde da je ostvaren napredak. Američki mirovni posrednik Zalmay Khalilzad izjavio je da su dvije strane dogovorile "nacrt sporazuma" koji pokriva povlačenje američkih vojnika i garancije da Afganistan neće postati utočište za teroriste kada se pronađe mirovno rješenje. 

Stoltenberg je izjavio novinarima da "budući obim snaga itekako zavisi od ishoda tih razgovora", ali je dodao kako je preuranjeno govoriti o njihovom ishodu.

Tek nekolicina američkih saveznika može provoditi NATO-ve operacije obuke afganistanskih snaga sigurnosti bez američke podrške, prenosi Associated Press.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.