15 C
Sarajevo
28.03.2024

Duda Balje: Bošnjaci na Kosovu imaju veća prava od Bošnjaka u BiH!

Gošća emisije Face to Face bila je Duda Balje, zastupnica bošnjačke zajednice u Skupštini Kosovo. Za par dana će biti i potpredsjednica Skupštine Kosova. O Vučiću ne misli ništa, a o Dodiku kaže, bolje da nam ne kaže šta misli.

„Mi imamo svoja tri mjesta u Parlamentu. Po zadnjem popisu ima blizu 30.000 Bošnjaka, ima nas u Mitrovici, po malo u Prištini, po i po cijelom Kosovu. U Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici Bošnjaka ima sve manje, oni su žrtva odnosa Albanaca i Srba, na liniji su i svi se otimaju za njih. Meni je teško njima pomoći zato što ima različitih političkih struja. U nemogućnosti su da nađu posao. Tamo je situacija neprestano napeta, u tom dijelu Kosova“, rekla je Balje te dodala:

„Kosovske Albance ne zanima politička situacija u Beogradu, odgovara im napetost vjerovatno. Srpski poslanici na Kosovu bojkotuju rad skupštine, ne znamo koji su im planovi, nemamo informacija o njima. Jako malo imamo kontakta s njima, a mi imamo svakako previše svojih problema. Odnosi Srbije i Kosova su odnosi dvije nezavisne zemlje, bez obzira što to Srbija neće da prizna“, dodala je Balje.

- OGLAS -

Danas je održan i politički miting Aleksandra Vučića kojem je prisustvovao i Dodik, a Duda kaže da će ta vijest na Kosovu proći kao i svaka regionalna vijest.

„Mi u momentu podjele vlasti nemamo nikakve odnose sa Srbijom. Mi kao zajednica imamo posebna prava. Ne ulazimo jedni drugima u politički teren. Veća je saradnja sa Albanskom zajednicom. Mi smo poslije rata uspostavili nastavu na bosanskom jeziku. U odijeljenjima sa pet učenika nastava se odvija na bosanskom jeziku.  Dakle, gdje god ima bar 5% bosanske djece. U Vladi smo donijeli odluku da imamo pravo koristiti knjige iz Bosne i Hercecegovine. Mi smo najčistiji Kosovari. Nalazimo puteve na kojima ćemo riješiti naše probleme“, rekla je Balje te se požalila na saradnju sa bh. institucijama:

„Saradnja sa BiH je vrlo mala. Pokušali smo uspostaviti kontakte s institucijama ali nije bilo odgovora Meni je velika manjkavost na poslu što nemam konekciju sa Bosnom. Nikakva pozitivna izjava iz Bosne. Nama samo treba moralna podrška. Mi smo našli svoje mjesto na Kosovu. Za Bosnu kažemo da nam je matična država, a nemamo konekcije“, kazala je te nastavila:

„Da bi bio mir u kući imamo uspostavljen sistem rotacije. Mi kao zajednica smo najbrojniji, poslije Albanaca i Srba. Ako gledate agenciju za statistiku onda smo drugi, s obzirom da su Srbi bojkotovali popis. Albanci su nas jako dobro prihvatili. Mi kao Bošnjaci Kosova nikada ništa loše nismo uradili. Borimo se za Kosovo. Vrlo smo sebični kada su naša prava u pitanju. Ne dam da niko dira moja prava. Mi na fakultetima imamo rezervisana bosanska mjesta.  Mi imamo prava i koristimo ih, pokušavamo ih implementirati maksimalno“, dodala je Balje.

Ne opterećuje se time kako je ljudi gledaju

„Nisam mogla da se borim protiv medija. Uspjela sam da sve negativne priče okrenem u svoju korist. Moje ime je poznato na Kosovu. Ako lider nema svoj stav nema ga ni narod. To znam, to sam probala. Mislim da ima prostora da se drugačije djeluje. Ne smijete popuštati, mi ne popuštamo. Imamo para za razne projekte. Održavamo naš identitet, jezik, kulturu, tradiciju, to je jako važno“, rekla je Balje.

O Vučiću ne misli ništa, a o Dodiku kaže, bolje da nam ne kaže. 

„Kosovo nikada neće dozvoliti stvaranje RS na svojoj teritoriji. Ne postoji političar u Albanskoj zajednici koji ulazi u diskusiju o takvoj temi. Dodikov govor je ciljani za upravljane masom. Ovakve izjave ne idu u prilog Srbiji, radikalni govori ih neće pomjeriti s ovog mjesta. Ja ne vjerujem da neko s njim može da razgovara osim Vučića. Mislim da imate veliki problem, i dimenzijski i intelektualno“ zaključila je Duda.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA