6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Policija upala u sjedište najveće njemačke banke

Kako piše Reuters, tužioci su optužili dvojicu radnika banke da su svojim klijentima pomagali oprati novac namaknut ilegalnim aktivnostima. Također, sumnjaju da su dvojica bankara pomogli klijentima prebaciti novac na off-shore račune.

Sjedište DB-a u Frankfurtu je okruženo policijskim automobilima, a BBC javlja kako policija pretražuje i druge urede Deutsche Bank u Frankfurtu. U operaciju je uključeno preko 170 policajaca i istražitelja. Istraga je potaknuta otkrićem “Panama Papersa” 2016, kad je objavljena enormna količina informacija potekla iz jedne od najtajnovitijih svjetskih kompanija, panamske kompanije pod nazivom Mossack Fonseca. Skandal je razotkrio poslovanje u poreznim oazama. Procurile su informacije o velikom broju dokumenata koji pokazuju kako su se tokom skoro 40 godina zloupotrebljavale  off-shore kompanije  u cilju pranja i skrivanja novca.

 

- OGLAS -

Policija je zaplijenila razne dokumente u vlasništvu banke. Sumnja se kako je Deutsche Bank sudjelovala u još nekoliko skandala povezanim s pranjem novaca. Početkom mjeseca, iz banke su potvrdili da su proveli neke transakcije za dansku banku Danske Bank u Estoniji.  Danska banka je otkrila niz sumnjivih uplata tokom tih transakcija, a Deutsche Bank je 2015. prekinula saradnju s Danske Bank nakon što su potvrđene nezakonite transakcije. U septembru u ove godine, njemačko tijelo koje reguliše finansijsko poslovanje države  je sankcionisalo Deutsche Bank zbog pranja novaca putem računa te banke i upozorilo banku da mora preduzeti ozbiljnije mjere kako bi spriječila daljnje transakcije nezakonito stečenim novcem. Tijelo je banci dodijelilo nezavisnog revizora da tokom trogodišnjeg perioda nadgleda određene segmente poslovanja te banke. 

Također, 2017. godine Deutsche Bank je morala platiti oko 566 miliona eura kazne zbog sudjelovanja u ruskoj operaciji pranja novca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA