Vijesti
Stopa nataliteta u Kini najniža u historiji - Do pada stope nataliteta došlo je uprkos tome što je država 2015. godine službeno ukinula strogu politiku jednog djeteta, koja je započeta 1979. godine
#

Stopa nataliteta u Kini pala je na najniži nivo od formiranja Narodne Republike, prije 70 godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Do pada stope nataliteta došlo je uprkos tome što je država 2015. godine službeno ukinula strogu politiku jednog djeteta, koja je započeta 1979. godine.

Prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku, stopa nataliteta je u 2019. godini iznosila 10,48 na hiljadu stanovnika, najniže od 1949. godine.

Broj beba rođenih u prošloj godini pao je za 580.000 na 14,6 miliona. 

Trend opadanja stope nataliteta u Kini je prisutan već godinama, što predstavlja izazov za drugu najjaču svjetsku ekonomiju, piše BBC.

Niža stopa smrtnosti dovela je do toga da se, uprkos padu nataliteta, broj stanovnika u toj zemlji sa 1,39 poveća na 1,4 milijarde.

Kina je nakon tri i po decenija službeno ukinula strogu politiku jednog djeteta, dozvolivši parovima da imaju dvoje djece.

Kontroverzna politika jednog djeteta uvedena je kako bi se suzbio rapidan rast broja stanovnika.
Mjera je, međutim, dovela i do starenja stanovništva i gubitka radne snage, zbog čega je 2013. ublažena, da bi 2015. bila u potpunosti ukinuta.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.