Vijesti
Stravične snimke sa ulica Nizozemske: Eksplozije na sve strane... Izmiče li situacija kontroli? Protesti su počeli u manjem obimu u subotu navečer, s nemirima u selu Urk u konzervativnom protestantskom nizozemskom "biblijskom pojasu" tokom kojih je zapaljen centar za testiranje na koronavirus
# DW

Protesti su počeli u manjem obimu u subotu navečer, s nemirima u selu Urk u konzervativnom protestantskom nizozemskom "biblijskom pojasu" tokom kojih je zapaljen centar za testiranje na koronavirus

 Nizozemska policija uhapsila je najmanje 184 učesnika protesta protiv uvođenja policijskog sata koji su se pretvorili u nasilje treću noć zaredom, a što su najteži nemiri u Nizozemskoj u četiri decenije.

Najmanje deset policajaca povrijeđeno je u neredima tokom protesta, iza koji su ostale opljačkane prodavnice i spaljeni automobili u gradovima među kojima su Rotterdam, Amsterdam i Den Haag u ponedjeljak navečer.

 

Iako većina nizozemskog stanovništva mirno poštuje prvi policijski sat u zemlji uveden od Drugog svjetskog rata, nemiri su se počeli širiti otkako je policijski sat od 21.00 do 4.30 sati stupio na snagu u subotu.

- Mogu potvrditi da smo uhapsili najmanje 184 osobe - izjavio je policijski portparol Sherlo Esajas za AFP. Policija je dodala da bi moglo biti uhapšeno još ljudi.

Komandant nizozemske policije Henk van Essen oštro je osudio demonstrante, rekavši da "to nema ništa zajedničko s pravom na demonstracije".

Protesti su počeli u manjem obimu u subotu navečer, s nemirima u selu Urk u konzervativnom protestantskom nizozemskom "biblijskom pojasu" tokom kojih je zapaljen centar za testiranje na koronavirus.

Protesti su se, međutim, proširili u nedjelju, kada je policija koristila suzavac, vodene topove  i konjicu protiv demonstranata u južnom gradu Eindhovenu i u Amsterdamu.

Više od 13.500 ljudi preminulo je u Nizozemskoj od izbijanja pandemije COVID-19.

 
(Depo.ba) 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.