Vijesti
Sud SAD poništio smrtnu presudu osuđenom za napad na Bostonskom maratonu Carnajev je osuđen po 30 tačaka optužbe, uključujući kovanje zavjere i korišćenje oružja za masovno uništenje
#

Federalni apelacioni sud u SAD poništio je smrtnu presudu Džoharu Carnajevu, osuđenom za bombaški napad na Bostonskom maratonu.

Sud je naložio ponavljanje procesa utvrđivanja kazne Carnajevu (27) za napad na Bostonskom maratonu 15. aprila 2013. godine u kojem su poginule tri osobe, a ranjeno više od 260.

Kao razlog za poništenje smrtne kazne tročlani panel sudija naveo je to što sudija koji je vodio predmet nije adekvatno ocijenio porotnike po pitanju njihove pristrasnosti, navode američki mediji.

Carnajev je osuđen po 30 tačaka optužbe, uključujući kovanje zavjere i korišćenje oružja za masovno uništenje. Njegovi advokati su tvrdili da je pošteno suđenje u Bostonu bilo nemoguće zbog prevelike zastupljenosti slučaja u medijima, a navodili su i objave dva porotnika koji su se zalagali za oštru kaznu prije početka sudjenja. Brat osuđenog Tamerlan Carnajev ubijen je u razmjeni vatre s policijom, nekoliko dana pošto su njih dvojica aktivirala eksploziv blizu cilja maratonske trke.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.