9 C
Sarajevo
20.04.2024

Odluka o uštedi naknada za prevoz donijela nove troškove

Tvrde da nikada za četiri godine koliko je na vlasti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao ni njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović nisu organizirali sastanak s reprezentativnim sindikatom.

– U navedenom dopisu smo istakli da se u proteklom periodu nagomilao niz problema, prvenstveno egzistencijalne prirode, koje je neophodno rješavati kako bi se zaustavio odliv kadrova koji je primjetan u sve tri policijske agencije na nivou BiH – ističe se u dopisu Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, piše Patria.

Savez sindikata policijskih organa traži da se pokrene inicijativa za izmjenu Odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz s posla u institucijama Bosne i Hercegovine te da se uskladi sa preporukama Ombudsmana Bosne i Hercegovine kao i da se koriguju utvrđeni iznosi naknade po kilometru.

- OGLAS -

– Osnovni razlog zbog kojeg tražimo korekciju predmetne Odluke je cijena goriva, koja je prema navodima Ministarstva finansija Bosne i Hercegovine bila osnov za raniji izračun naknade po kilometru.Cijena goriva u međuvremenu je porasla za 0,80 KM po litru, a da pri tome Vijeće ministara nije izvršilo korekciju postojećeg obračuna.

Predmetna Odluka je manjkava iz razloga što ne sadrži odredbu koja predviđa periodičnu korekciju naknade po kilometru u skladu sa tržišnim cijenama goriva – navode iz Sindikata.

Također ističu da je analizom pokazatelja u periodu od početka primjene predmetne Odluke do danas utvrđeno da većina institucija i agencija na nivou Bosne i Hercegovine izdvaja više sredstava za isplatu troškova prevoza u odnosu na raniji period, a predmetna Odluka je donesena s ciljem ušteda u Budžetu, dok je veći broj zaposlenih koji žive na udaljenosti do sedam i preko 50 kilometara oštećen prilikom donošenja Odluke obzirom da ne ostvaruju naknadu u iznosu stvarno nastalih troškova prevoza. Prema toj analizi, Parlamentarna skupština BiH je u periodu od 1.1. do 31.3. 2017. utrošila 46.597 KM na ime naknade za prevoz svojih uposlenika, a u periodu od 1.1. do 31.3.2018. godine utrošila je 52.257 KM.

– Na kraju ističemo da, obzirom da ovakav način obračuna troškova prevoza direktno utiče na materijalni status zaposlenih u policijskim institucijama Bosne i Hercegovine, Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini spreman je iskoristiti sva zakonom dopuštena sredstva sindikalne borbe kako bi konzumirao utvrđena prava s ciljem zaštite i poboljšanja statusa svojih članova – navode iz Sindikata

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA