Vijesti
Suzavcem na demonstrante u Nantesu U Nantesu su demonstranti bacali su boce i razbijali izloge prodavnica, dok je u Lyonu policija bacila suzavac u pokušaju da rastjera pristalice "žutih prsluka" sa centralnog trga Belekur
# AP

Reuters ocjenjuje da pokret "žuti prsluci" počinje da gubi snagu, šest mjeseci nakon prvih skupova organizovanih zbog povećanih troškova života i nezadovoljstva zbog načina na koji je predsjednik Emmanuel Macron reagovao na teško stanje radničke klase u zemlji.

Prema podacima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, širom Francuske na ulice je do 14.00 časova izašlo oko 2.700 ljudi, od toga oko 600 u Parizu.

Stalni ulični nemiri natjerali su Macrona na skupe političke ustupke i stopirali njegove obimne reforme, uključujući izmjene penzionog sistema.

Macron je prošlog mjeseca pokrenuo kontraofanzivu nakon višesedmične nacionalne debate i najavio ukidanje i smanjenje taksi i izvinio se za svoj nekada oštar rječnik.

Međutim, demonstranti u Nantesu kažu da su svi Macronovi prijedlozi samo dimna zavjesa, koji ne sadrže ništa suštinsko.

Današnji protesti u Parizu po kišnom danu bili su mirni, a demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Makrone odlazi".

Broj demonstranata značajno je smanjen u odnosu na novembar kada je širom zemlje na ulice izašlo oko 300.000 ljudi, dok je posljednjih sedmica taj broj pao na oko 30.000.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.