17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Kanton Sarajevo: Preduzete aktivnosti kao odgovor na pojavu korona virusa

U skladu sa obavezama iz Međunarodne zdravstvene regulative (IHR, 2005), sve zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zajedno rade na zaštiti globalne zdravstvene sigurnosti. Obaveza zemalja članica, uključujući Bosnu i Hercegovinu, je spriječiti, zaštititi, nadzirati i pružiti javnozdravstvenu reakciju na međunarodno širenje bolesti na način koji je razmjeran i ograničen na rizike javnog zdravlja, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (ZZJZKS), prenosi Anadolu Agency (AA).

Od trenutka kada je WHO krajem decembra 2019. godine informisao o grupiranju oboljelih od upale pluća u gradu Wuhan, u kineskoj provinciji Hubei, a početkom januara 2020. godine oglasio da je identifikovan uzročnik kao novi korona virus, zemlje članice prate informacije i djeluju shodno epidemiološkoj situaciji.

U Federaciji BiH nadležno resorno ministarstvo, Federalno ministarstvo zdravstva koordinira aktivnosti, a prema preporukama WHO i prema pravilima IHR-a. Koordinaciono stručno tijelo je u stalnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama u BiH, zavodima za javno zdravstvo u FBiH, aktivno prati situaciju, te će, u skladu sa preporukama WHO-a, preduzimati potrebne mjere.

- OGLAS -

“Stanovništvu se preporučuje pridržavanje mjera opšte i lične higijene, a to su: redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom ili dezinfekcija alkoholom, ukoliko kišete i kašljete potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom, izbjegavati bliski kontakt sa osobom koja ima respiratorne simptome – prehladu ili bolest nalik na gripu, održavanje higijene okoline, odnosno čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, temeljito iskuhavanje jaja i mesa, izbjegavanje nezaštićenih kontakata sa domaćim ili divljim životinjama“, ističu iz ZZJZKS-a.

Vezano za dolazak grupe od 29 kineskih turista u BiH, a, kroz rad Koordinacionog tima u FBiH, epidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH je 26. januara 2020. godine obišao oba kopnena granična prelaza, Klek i Doljani, gdje je u kasnim poslijepodnevnim satima stigla grupa kineskih turista.

U potpunosti je koordinirano sa epidemiološkim službama iz Republike Hrvatske. Cilj epidemiološkog nadzora je davanje blagovremenih informacija i provođenje odgovarajućih mjera zaštite. S obzirom da se radi o državljanima Kine koji dolaze iz pokrajine Wuhan prije nego što je zatvorena i prije izbijanja virusa, obaveza epidemioloških službi u zemljama-destinacijama je da urade procjene i ukoliko neko bude pokazivao odgovarajuće simptome opšteg infektivnog sindroma, osobe će biti tretirane u skladu sa svim preporukama struke.

Preporuke za uposlenike koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi su: da koriste jednokratne (hirurške) maske, da izbjegavaju bliski kontakt (razgovor bez maske, socijalne kontakte tipa rukovanja, zagrljaja I slično) sa svima u toku radnog vremena, da peru ruke sapunom u svakoj prilici i da izbjegavaju masovna okupljanja (socijalne kontakte/druženja) bez potrebe i zaštite, naveli su iz ZZJZKS-a.

Naglašava se da će epidemiološke ekipe Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su u kontaktu i djelovaće shodno preporukama, a o tome redovno izvještavati javnost.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA