Vijesti
Šveđanin Svante Paabo dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Današnjom objavom počela je sedmica u kojoj će biti objavljene nagrade i za fiziku (utorak), hemiju (srijeda), književnost (četvrtak) i mir (petak).
#

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju je Šveđanin Svante Paabo za rad na genomima izumrlih hominida i ljudskoj evoluciji, objavila je u ponedjeljak u Štokholmu Nobelova skupština, prenosi Hina.

Proglašenjem dobitnika Nobelove nagrade u kategoriji medicine na Institutu Karolinska u Štokholmu je počela sedmica u kojoj će biti objavljene nagrade i za fiziku (utorak), hemiju (srijeda), književnost (četvrtak) i mir (petak).

Jedino se dobitnik Nobelove nagrade za mir objavljuje u Oslu.
 
Za ekonomiju naredni ponedjeljak

Nobelova nagrada za ekonomiju bit će objavljena naredni ponedjeljak, iako se ne zasniva na konačnoj oporuci donatora nagrade i izumitelja dinamita Alfreda Nobela (1833.-1896.).

Nagrade će biti dodijeljene na godišnjicu Nobelove smrti 10. decembra.

Prošle godine Nobelova nagrada za medicinu pripala je Davidu Juliusu i Ardemu Patapoutianu za otkriće staničnih receptora koje ljudi koriste za osjet temperature i dodira.

Nobelove nagrade prati novčani iznos od 10 milipna švedskih kruna po kategoriji.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.