6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

FHMZBiH – Zrak danas nezdrav na većini mjernih mjesta

Tokom vikenda kvalitet zraka na mjernim mjestima u Federaciji BiH je varirao od čistog i umjereno zagađenog do nezdravog. Nešto bolji kvalitet zraka je prisutan tokom dana,a u jutarnjim satima i uveče koncentracije zagađujućih materija su na većini mjernih mjesta rasle.

Živinice, Zenica i Visoko su bile sredine sa najlošijim kvalitetom zraka (visoke vrijednosti sumpor dioksida i lebdećih čestica), a nešto manje loš zrak je bio u Tuzli, Lukavcu, Ilijašu, dijelovima Sarajeva (visoke koncentracije lebdećih čestica). Zadovoljavajući kvalitet zraka (umjereno zagađen) je tokom vikenda bio u Goraždu, Jajcu i dijelu Sarajeva, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Stabilna atmosferska slika i slaba temperaturna inverzija su prisutni u srednje i istočnom dijelu Bosne što omogućava zadržavanje slične situacije rasporeda zagađenja i kvaliteta zraka na pomenutim mjernim mjestima i jutros. Koncentracije zagađujućih materija u zraku će danas vjerovatno oscilirati, ali se očekuje do kraja dana da se dosegnu vrijednosti slične jučerašnjem a možda i nešto više. Zrak danas ostaje nezdrav na većini mjernih mjesta, na pojedinim umjereno zagađen.

- OGLAS -

Od sutra se očekuju nešto povoljnije meteorološke uslove te bi koncentracije zagađujućih materija trebale postepeno da padaju, a u srijedu se ne očekuje ozbiljniji nivo zagađenja na cijelom području BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA