22.7 C
Sarajevo
07.05.2024

Uhapšen Branislav Gordić, jedan od optuženih u predmetu “Volan”

 

Na osnovu naredbe Osnovnog suda u Sokocu, a uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, izvršen je pretres kuće i pomoćnih objekata te osobe, te pronađen određeni broj autodijelova, za koje postoji sumnja da potiču iz krivičnih djela izvršenih na području Kantona Sarajevo.

 

- OGLAS -

Oduzeti predmeti će uz operativni materijal biti dostavljeni MUP-u Kantona Sarajevo na dalje postupanje, saopćeno je iz Policije uprave Istočno Sarajevo.

 

- Advertisement -

Inače, Gordić je jedan od 27 članova grupe optužene u predmetu “Volan” koja se tereti za organizovani kriminal u vezi s krađama automobila, krijumčarenjem i daljom prodajom.

 

Kao što smo ranije objavili, prema nalogu Tužilaštva BiH, Granična policija BiH je s drugim policijskim agencijama učestvovala u realizaciji Operativne akcije “Volan”. Granična policija BiH je Tužilaštvu BiH na raspolaganje dala posebno formiran tim policijskih službenika i izdvojila značajne materijalno-tehničke kapacitete, između ostalog i specijalističku opremu za tajno praćenje. Specijalni tim GP BiH zadokumentovao je više organizovanih kriminalnih grupa s područja Hercegovine, Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca i Mokrog u izvršenju krađa, prijevoza vozila na skrovita mjesta, kao primopredaje i krijumčarenja vozila na područje Republike Srbije.

 

Tim koji je radio predmet “Volan” konstatovao je da su grupe koje se bave autokriminalom izuzetno dobro organizirane s podjelom zadataka i uloga u izvršenju krivičnih djela, da se specijaliziraju i dijele prema vrstama vozila, da su opremljeni sofisticiranom opremom i alatima, te da u izvršenju krivičnih djela pokazuju izuzetnu odlučnost i ne odustaju čak i kada su otkriveni od građana ili policijskih službenika. Također, dokumentovano je da na područje Sarajeva dolaze naoružani i maskirani fantomkama u specijaliziranom vozilu za brzi bijeg, tzv. borbenjaku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA