Vijesti
Talijanska senatorica koja je preživjela Auschwitz dobija prijetnje smrću Liliana Segre jedna je od 25-ero djece mlađe od 14 godina koja su preživjela deportaciju u Auschwitz. Kasnije je prebačena u logor Malchow, gdje je oslobođena 1. svibnja 1945.
# Agencija

Liliana Segre, kojoj je bilo tek 13 godina kad je bila deportirana u Auschwitz, doživotna je senatorica u Italiji koja je predvodila stvaranje talijanskog parlamentarnog odbora protiv mržnje, rasizma i antisemitizma, lokalno poznatog kao Segre-povjerenstvo, piše CNN.

Nedavno je putem društvenih mreža počela primati oko 200 prijetnji ili agresivnih verbalnih napada dnevno, priopćili su iz centra The Centro di Documentazione Ebraica Contemporanea (CDEC) sa sjedištem u Milanu u Italiji.

"Svaki put kada ugledni Židovi dođu u središte medijske pozornosti u Italiji, podliježu antisemitskim napadima na društvenim mrežama", rekao je Stefano Gatti iz CDEC-a.

Čuva je policija

Lilianu Segre počela su čuvati dva policijska službenika nakon što su krajnji desničari, članovi stranke Forza Nuova, u utorak u Milanu postavili transparent. Ondje je Segre gostovala na jednom događaju.

Prijedlog za takozvano Segre-povjerenstvo odobren je prošlog tjedna, bez podrške desničarskih oporbenih stranaka.

"Radikalna desnica osjeća se jačom i dobiva legitimitet, tako da postaje aktivnija", kazao je Gatti.

"Prije dvadeset godina niste mogli šetati gradom uzvikujući 'Viva il Duce'. Bilo je više otpora ekstremizmu. Sada je ljestvica tolerancije spuštena i ljudi imaju osjećaj da mogu na društvenim mrežama slobodno prijetiti Segre", dodao je.

Liliana Segre jedna je od 25-ero djece mlađe od 14 godina koja su preživjela deportaciju u Auschwitz. Kasnije je prebačena u logor Malchow, gdje je oslobođena 1. svibnja 1945.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.