Vijesti
Talijanski Senat odgodio raspravu o povjerenju vladi Talijanski Senat u utorak je odlučio odgoditi raspravu o trenutnoj krizi vlasti za iduću sedmicu, čime su zaustavili pokušaj Mattea Salvinija, čelnika desne stranke Liga, da potakne održavanje novih izbora.
#

Salvini je prošle sedmice raspustio svoju vladajuću koaliciju s protuestablišmentskim Pokretom pet zvijezda kako bi iskoristio trenutni rast popularnosti te potaknuo održavanje izbora na kojima bi mogao postati novi premijer.

Međutim, Salvinijev plan nije bio uspješan jer Pokret pet zvijezda i parlamentarne stranke lijevog centra nastoje pronaći načine da izbjegnu održavanje prijevremenih izbora četiri godine ranije te formirati alternativnu većinu.

Stranka Liga podnijela je zahtjev za glasanje o povjerenju vlade, no Senat je odbio održavanje takve rasprave ove srijede. Odlučili su da će se premijer Giuseppe Conte obratiti gornjem domu parlamenta 20. augusta.

"Što je ljepše, demokratičnije, dostojnije od toga da se ljudima pruže izbori", rekao je Salvini Senatu u govoru koji je bio  prekidan uzvicima i negodovanjem druge strane.

U iznenađujućem potezu, Salvini je rekao da je prihvatio zahtjev Pokreta pet zvijezda da odmah glasaju da se smanji broj parlamentaraca na 600 sa 945, ali samo pod uslovom da nakon toga  uslijede nacionalni izbori.

Salvini je rekao novinarima da bi se izbori mogli održati u oktobru, bez obzira na to je li reformu Pokreta pet zvijezda odobrio parlament, prenosi Reuters.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.