Vijesti
Teroristički čin na Novom Zelandu u rangu je zlodjela ISIL-a i El-Kaide Liga muslimanskog svijeta izražava svoju veliku bol i osudu ovakvog terorističkog čina čije žrtve su desetine ubijenih i ranjenih osoba u džamijama Novog Zelanda.
#

„Ti prizori nam sasvim jasno predočavaju slike postojanja mržnje i obijesti u svijetu koji je u velikoj potrebi za ujedinjavanjem oko vrijednosti ljubavi, harmonije i mira“ - saopćeno je iz ove organizacije.

U proglasu Rabite koji je objavio generalni sekretar i predsjednik Upravnog odbora Svjetske organizacije islamskih učenjaka, šejh dr. Muhamed  Abdulkerim el-Isa, kazao je da je ovaj "barbarski i gnusni čin krvoprolića u istoj ravni s onim što čini ISIL i El-Kaida".

 

„Rabita stalno naglašava važnost liječenja ekstremizma i kontraekstremizma posebno kroz donošenje zakona kojima se zabranjuje svaki oblik podsticanja na mržnju, uključujući i vjerski i etnički prijezir. Proglas generalnog sekretara upozorava da će teroristička djela poput ovog podmuklog i kukavičkog čina dati podstreka i drugima ukoliko se ne poradi na donošenju spomenutih zakona i ukoliko se bude nemarno u odgajanju generacija na temeljima ljudskih i moralnih vrijednosti“ – poručili su u objavi.

 

Istaknuto je da slobode treba urediti okvirima zakona i morala čime bi se spriječile ideje iz kojih se rađaju zla djela poput ovog.

„Ovaj gnusni čin je suprotan svim ljudskim vrijednostima i usmjeren je protiv nevinih duša, a ideja ekstremizma navodi na mržnju i prijezir“ - istakao je El-Isa.

 

Generalni sekretar Rabite izrazio je svoje povjerenje u vladu Novog Zelanda da će učiniti sve da se teroristi koji su se upustili u ovaj gnusni čin kao i svako ko ima veze s terorizmom dovedu pred lice pravde.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.