7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Vakcinacija najučinkovitija mjera prevencije gripe i mogućih komplikacija

– Vakcinacijom protiv gripe stiče se solidna zaštita od obolijevanja i mogućih, pa i fatalnih komplikacija. Zbog promjena koje se stalno dešavaju u slučaju virusa gripe sastav vakcine se svake godine mijenja, za svaku hemisferu ponaosob -, navode iz Instituta.

Idealno vrijeme za vakcinaciju protiv gripe je oktobar – rana jesen (prije širenja virusa gripe) jer su potrebne dvije sedmice da se zaštitna antitijela razviju u tijelu. Međutim, vakcinacija se može provoditi i kasnije, sve dok virus gripe cirkulira. Stručnjaci su upozorili da za gripu antibiotici nisu učinkoviti jer je to virusna bolest, a antivirusne lijekove treba koristiti samo po preporuci ljekara.

– Ljekaru treba otići samo ako povišena tjelesna temperatura traje duže od četiri do pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili se javi vrtoglavica, povraćanje i proljev, te se povišena temperatura ponovi nakon poboljšanja zdravstvenog stanja a kod starijih osoba ili kroničnih bolesnika u slučaju da dođe do komplikacija bolesti -, preporučuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA