15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Novi član UO FK Željezničar Sam Li iskusni je investitor, posredovao u pregovorima s NBA ligom

Redovna sjednica Skupštine FK Željezničar na kojoj su delegati odabrali novo rukovodstvo kluba održana je danas u Konjicu, a osim što je Samir Cerić izabran za novog predsjednika, imenovan je i Upravni odbor.

Upravni odbor sačinjavat će Jasmin Badžak kao potpredsjednik, Nazif Hasanbegović, Selen Balić, Daver Balić, Kenan Ademović i Fuad Zukić, Dino Husak-Osmanović i Sam X. Li, prenosi Klix.

Među navedenim imenima najveća nepoznanica su Dino Husak-Osmanović i Sam X. Li, koje je predložio sam Cerić.

- OGLAS -

Husak-Osmanović nosi zvanje magistra međunarodnog sportskog prava, s trenutnim prebivalištem u Berlinu. Kako se iz priloženog CV-a može vidjeti, Međunarodna hokejaška federacija trenutno ga je angažovala kao zastupnika bez naknade u slučajevima koji se tiču dopinga, namještanja utakmica i tumačenja IIHF pravilnika.

Također bio je angažovan kao viši pravni savjetnik u kompanijama u Londonu i Birmingemu, navodi također Klix, a specijalizovan je u oblasti sportskog prava, što podrazumijeva i pravne procedure na Sportskom arbitražnom sudu (CAS-u) te FIFA-i i UEFA-i.

Sam X. Li je predstavljen kao iskusni investitor i savjetnik u sportsko-tehnološkoj industriji. Trenutno je zamjenik generalnog direktora u kompaniji “International Bussiness Strategy” koja je partner u kreiranju poslovnih strategija u insititucijama kao što su UFC, Premier liga, Liga prvaka, a sarađuje i s poznatim sportistima poput Neymara i Edinsona Cavanija.

SCS / 

Također, Li je bio dio Košarkaškog saveza Kine kao potpredsjednik, a posredovao je i u pregovorima s NBA ligom, uključujući prodaju TV prava i poslove u oblasti marketinga. Trenutno vodi i vlastitu kompaniju na Novom Zelandu.

Podsjetimo, Samir Cerić, biznismen iz Londona, je nedavno poslao prezentaciju klubu u kojoj je predstavio strategiju razvoja i podizanja FK Željezničar na bitno mjesto u okvirima evropskog i svjetskog nogometa.

On je obećao da će, ukoliko postane predsjednik kluba, dovesti sa sobom investitore koji će u veoma kratkom roku vratiti sve dugove, a do 2030. godine Željo bi igrao grupnu fazu Lige prvaka.

Inače, Samir Cerić direktor kompanije Sarajevo Sports International bio je pokretač i zagovornik ideje kada je Sarajevo postalo kandidat za domaćina utrke Formule E. Ipak, uslijedila je pandemija koronavirusa koja je prekinula održavanje utrka Formule E, a shodno tome i nastavak planiranja projekta održavanja utrke u Sarajevu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA