10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

ISIL-ov švercer oružja prihvatio islam u Sarajevu

Dok se čeka odluka kojoj će državi biti isporučen Adis Abaz iz Zenice, koji je prije dvanaest dana uhapšen u Njemačkoj zbog sumnje da je povezan s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine, otkrivamo nove detalje iz istrage o slučaju koji ovih dana potresa Evropu.

U cijelu priču, saznajemo, duboko je umiješan i Nikolas Grbeša, državljanin Hrvatske i Belgije, kojeg je SIPA lani uhapsila u Sarajevu, gdje se mjesecima krio od pravosuđa Belgije.

Prema informacijama „Avaza“, Grbeša je ključna osoba koja je bila povezana s ćelijom Islamske države (ISIL) u Evropi, zbog čega je prošle godine, kada je uhapšen u sarajevskom naselju Dobrinja, i izručen Belgiji.

- OGLAS -

Grbeša i Abaz sumnjiče se da su prodavali oružje teroristima, koji su ubili 150 ljudi u Parizu.

Također, Grbeša je osumnjičen i za direktnu vezu s Ibrahimom el-Bakravijem, jednim od ISIL-ovih bombaša samoubica koji su u martu 2016. godine napali aerodrom u Briselu, ali i ostalim članovima ove grupe u Evropi.

Saznajemo da se Grbeša prošle godine u Sarajevu krio dva i po mjeseca, a uhapšen je u stanu na Dobrinji. Kod sebe je i imao i dokumente na ime Amir Grbeša, jer je, kako je rekao istražiteljima SIPA-e, prihvatio islam. Prije hapšenja je praćen i lociran u džamiji „Kralj Fahd“ u Sarajevu, gdje se susretao s određenim osobama.

U Sarajevu je, prema saznanjima „Avaza“, imao i nevjenčanu suprugu. Kazao je da je u BiH stigao da „izučava islam“, ali tužioci vjeruje da je to bila samo maska kako bi se približio radikalnim grupama.

Kada je u pitanju Abaz, Tužilaštvo BiH zvanično putem kanala Interpola obaviješteno o njegovom hapšenju, ali ne i o dvojici ostalih bh. državljana koji se dovode u vezu s napadima u Parizu, a uhapšeni su u februaru ove godine u blizini željezničke stanice u Drezdenu.

Na jednoj od pušaka, pokazala je istraga, korištenim u stravičnom zločinu u Francuskoj, pronađen je i Abazov otisak. Za sada se vjeruje da je Abaz uz pomoć Grbeše prodao oružje teroristima. Ali, na potjernici Interpola, Zeničanin je završio zbog prodaje droge i bijega iz BiH.

Mediji u Belgiji tvrde da je Grbeša itekako bio poznat tamošnjem pravosuđu. On je povezivan sa zloglasnom mafijaškom organizacijom poznatom kao “Pokret Marcela Habrana”.

Ova mafijaška grupa tereti za teška ubistva, oružane pljačke, iznude, prostituciju.

Tvrdi se da je Grbeš dobro rukovao oružjem, te bio dio grupe koja je prije 15 godina učestvovala u oružanom napadu nedaleko od Liježa.

GRBEŠA je bio na crvenoj Interpolovoj potjernici zbog pokušaja ubistva dva policajca u Belgiji, ali je istraga utvrdila njegovu vezu s terorističkim zajednicama i trgovinom oružjem, koje je završavalo u rukama ISIL-ovaca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA