Vijesti
Tokom posljednjih pet godina: U Afganistanu raseljeno četiri miliona ljudi U posljednjih pet godina širom zemlje su najmanje četiri miliona stanovnika, zbog sukoba i ekonomskih razloga, primorani da napuste domove, potvrdio je ministar za raseljene u toj zemlji Huseyin Alimi Belhi  
#
 
U posljednjih pet godina u Afganistanu su najmanje četiri miliona stanovnika bili primorani da napuste svoje domove, potvrdio je ministar za raseljene u toj zemlji Huseyin Alimi Belhi, javlja AA.

Belhi je, na konferenciji za novinare u Kabulu, kazao kako njegovo ministarstvo radi aktivno na rješavanju jednog od najvećih problema u toj zemlji.

Naveo je da je građanski rat koji traje u zemlji jedan od glavnih uzročnika ovog problema.

"U posljednjih pet godina širom zemlje su najmanje četiri miliona stanovnika, zbog sukoba i ekonomskih razloga, primorani da napuste domove", rekao je Belhi.

Dodao je kako je država trenutno u mogućnosti da pruži pomoć za svega dva od ukupno pet miliona raseljenih unutar zemlje.

Belhi je naglasio kako vjeruje da se problem rasljenih osoba u Afganistanu može iz temelja riješiti samo uspostavom mira.

Prema podacima Ministarstva, većina raseljenih u zemlji živi u kampovima u i oko glavnog grada Kabula, gdje je sigurnosna situacija znatno bolja nego u drugim dijelovima zemlje

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.